Тайните на шиацу масажа: подготовката

Лечебен и мощен
Тайните на шиацу масажа: подготовката

Мъдрите хора казват, че нищо и никой не може да устои на проверката на времето. Ако са прави наистина, значи имате добра причина да се подложите на шиацу масаж.

Освен че съществува от близо 2000 години, древната японска масажна техника има доказан лечебен ефект. Въпреки че е спорно дали лекува ракови заболявания, тази любопитна терапия наистина ще ви помогне да се справите с редица здравословни неразположения, които, предполагаме, ви мъчат от дълго време.

Силата на докосването

В буквален превод шиацу означава "натиск с пръсти". Работата на шиацу терапевтите е да окажат такъв върху енергийните ви пътища (12 чифта, наречени меридиани) и по този начин да подобрят кръвообращението и потока на енергии в тялото ви. Смята се, че енергийният баланс е много важен, за да сте здрави.

По време на масажа (и ако е цялостен) се подгответе да ви "натискат" както само с пръсти, така и с лакти, с длани и даже със съпалата на краката. По принцип това не трябва да звучи страшно, тъй като сам по себе си този натиск не е силен.

Ако все пак изпитате болка на определни места, просто трябва да информирате масажиста и той ще съобрази с вас. След терапията обаче ще почувставете страхотно облекчение във въпросните зони.

Масажът се извършва обикновено на ниска масажна маса или направо на пода, с подходяща и удобна постелка. Тъй като не изисква употребата на масла, не сте задължени да се събличате. Съществува "опасност" да останете само без чорапи, тъй като третирането на стъплата е ефикасно само на голо. Между другото, последното е доста приятно, ще се уверите сами.

Опитайте се да се отпуснете преди самия масаж, както и по време на него: "Представете си, че ужасно много искате да заспите, а някой нахално ви пречи да го правите", шегува се терапевтът и преподавател по тай-чи Иван Великов от "Body, Mind and Soul Training".

"Само така ще почувствате многоброийните ползи от шиацу", допълва той.

Последният е убеден, че човек трябва да отделя всеки ден достатъчно време, за да масажира тялото си. Нещо повече: добре е шиацу да се прави от близък човек. За това Иван препоръчва да усвоите техниката и да се радвате на споделената терапия.

В следващите части ще ви помогнем да навлезете в тайните на шиацу бавно и постепенно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май