Спокойствието на Изтока

Масажно масло, което се излива върху лицето ви?
Спокойствието на Изтока

Ще излезе, че тази древноиндийска Аюрведа предлага повече удоволствия, отколкото сме предполагали. Не стига това, ами те се случват в почти всеки спа комплекс, ей-така, под носа ни. Затова само в последния час се шокирах няколко пъти при мисълта, че още не съм се насладила на глезотията, наречена широдхара. Най-общо, от санскрит това означава "течност, която се излива върху главата". По този начин се състои сладкото мъчение от Индия – благоразположени масажисти обливат зоната на прочутото трето око със затоплени масажни масла.

Че обливат третото око, обливат го, но тези благоуханни течности потичат назад по челото, галят косите и стигат нежно чак до скалпа. Маслата са поставени в железен съд с чучур, който стои над главата на клиента и пропуска струята бавно и ритмично. Тялото на масажирания пък е голо и бива повивано с топли кърпи.

Топло, ароматно, отпускащо, неземно усещане. И крайно несправедливо за всички, които не сме го опитали! Тази терапия се извършва, за да прочисти, успокои и кристализира чакрата на човешкото съзнание, наричана още трето око. Като пренебрегнем философията обаче, представяте ли си как ще се почувстваме след това прекрасно изживяване – ще настъпи покой, всякакви лоши мисли ще изчезнат, и стресът ще избяга – точно, както се случва на някое много природно място.

Източниците твърдят, че широдхара се извършва в комбинация с предразполагаща чилаут музика, а всичко наоколо е тихо и успокояващо. Терапията би трябвало да продължи половин час. След това клиентът задължително се оставя да почине известно време.

Бързо или бавно изтичат минутите в компанията на билкови масла, които текат нежно върху главата и оставят чувство за комфорт? Не можем да кажем, докато сами не опитаме. Но предполагаме, че чувството е меко казано страхотно. Молим се, също така, някой да ни подари една широдхара за празниците, или за след тях...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май