Пратете стреса в отпуск с няколко прости трика

Почивайте си от напрежението, за да сте здрави
Пратете стреса в отпуск с няколко прости трика

Може би не си давате сметка колко зле се отразява редовното напрежение върху здравето ви, но тялото е интелигентно устроено и усеща всичко. Всъщност стресът има лошия навик да предизвиква верижна реакция от здравословни проблеми след себе си. И това е проверен факт.

"Когато се тревожите непрекъснато, нервната ви система се намира в състояние на постоянна възбуда", обяснява американският здравен специалист Хенри Емънс. "Така дори незначителна доза стрес може да ви съсипе физически и психически", твърди още той. 

Ето защо е необходимо да разполагате с ефикасна анти-стрес терапия, която да прилагате в напрегнати моменти и ситуации. С идея да направим живота ви малко по-спокоен, ще си позволим да ви дадем няколко съвета.

Не пренебрегвайте знаците на тялото, а им се доверете

Най-добрият начин да се справите със стреса е да го унищожите още в зародиш. Това обаче понякога се оказва доста трудна задача, защото често "S.O.S" сигналите на тялото са почти незабележими.

"Хората не си дават сметка, но стресът може да наруши даже качеството на съня им. Това обяснява защо дори когато спите по осем часа, пак се чувствате уморени," казва д-р Емънс.

За това специалисти съветват да отделяте по няколко минути на ден за стриктен мониторинг на настъпилите в навиците или в психическото ви здраве промени. Последните са важен индикатор, че е време да вземете спешни мерки срещу стреса.

Просто променете фокуса

В ситуации на силно напрежение усещате как мозъчната ви дейност не функционира нормално и има вероятност даже да блокира безнадеждно, ако скоро не й помогнете. Д-р Емънс ви препоръчва точно тогава вместо да продължавате да тормозите ума си, да насочите цялото си внимание върху тялото.

Седнете на спокойно място и се концентрирайте.

От корема поемете дълбоко въздух и се опитайте, докато броите до четири, да издишате през носа. Като стигнете до две, задръжте въздуха и след това издишайте през устата, докато броите до седем.

В крайна сметка по-продължителните издишания и по-кратките вдишвания постигате дълбочина на дишането. А това неизбежно успокоява нервната система.

Нещо повече: практикувайте дълбоко коремно дишане дори в случаите, когато не сте напрегнати, за да усвоите техниката му и да я прилагате, когато се наложи.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май