История на масажа 2

От древна Гърция до днес
История на масажа 2

Вече споделихме с вас, че масажът се е зародил, развивал и усъвършенствал непрекъснато, а всяка отделна култура е добавяла към него своя уникален почерк.

Интересно и радостно за всички ни е, че това изкуство проявява своята здравословна функция в минимум два аспекта – като средство за отпускане и като алтернативно лечение на болести.

Миналия път завършихме разказа с древногръцката масажна традиция, за да можем днес... да тръгнем отново от древна Гърция, където се вярвало, че редовните упражнения играят основна роля за изграждането на добро физическо и психическо здраве.

В тази връзка е интересно да споменем т.нар. гимназиони – спортно-образователни институции, в които обучаващите се се делели на атлети и аскети. Първите тренирали основно физиката си, а вторите работели както върху телата, така и върху умовете си.

История на масажа 2inm.com В гимназионите движението, отпускащите бани и проформата на масажа се използвали комплексно, за да се погрижат за добрата форма на атлети и аскети. И макар че древната гръцка цивилизация завещала на бъдещите поколение една ранна, но добре развита форма за физическо възпитание в лицето на гореспоменатите институции, Западът приема физкултурата насериозно едва към 1800 г.

Осъзнавате ли колко време е минало, преди Европа да свърже физическата подготовка с масажните техники по начина, по който това се правело в старите гръцки гимнастически салони? Акцентираме на това неслучайно – всъщност от XIX нататък едната форма, под която Старият континент щял да се грижи за здравето на населението си, била именно чрез движение и масаж.

Една от личностите, положили основите на съвременната физкултурата, е немецът Фридрих Лудвиг Ян (1778 –1852). Той участва в разработването на системи от гимнастически упражнения за юноши и мъже. С титлата "баща на западния масаж" обаче може да се гордее Пер Хенрик Линг (1776-1837), който първи разработва метода на лечебна гимнастика, съчетана с масаж. Движенията, използвани от Пер, били дълги и галещи, други включвали отлепване на кожата, трети били кръгообразни и търкащи, използвало се и барабанене по кожата. Накратко, това било масажната техника, известна днес като шведски масаж. Всички тези движения са описани в авторското произведение на Пер "Шведска терапия с ръце".

Делото на Линг обаче не би било същото без приноса на датския медик Йохан Георг Мецгер (1838-1909). Самият той практикува масаж до седемдесетата си годишнина и систематизира масажните движения, първоначално създадени от Пер. С това датчанинът допринася много за отделянето на масажа от физкултурните дисциплини. Мецгер пише и книга, посветена на травматични лечения, която се нарича "Лечение на изкълчените крака чрез разтриване".

В САЩ, в началото на XX в., Дъглас Греъм популяризира частната масажна практика и публикува разработка за историята на масажа и хавайската техника ломи-ломи. Страстен почитател на масажа бил и д-р Келог, за когото споменахме в миналата част. Да, това е същият онзи господин, който заедно с брат си - Уил Келог, създава фирма за производство на зърнени закуски, известни днес като "Келогс".

През 1895 г. Джон Келог пише книгата "Изкуството на масажа", която описва масажни техники и техните ефекти върху пациенти. През XX в. изкуството на шведския масаж е преподавано във всички американски училища за масажисти. 30-те години на миналия век са времето, когато в Европа се развиват мануалният лимфен дренаж (спомагащ придвижването на лимфата от периферията към лимфните съдове) и ароматерапията.

В края на XX в. вече съществуват около 75 вида шведски масаж, наблюдава се специализирано деление на мануалните техники според тяхното предназначение и целева група. Както добре знаем, докато се намираме в света на масажите, географските граници между Изток и Запад не означават нищо, защото можем да получим шиацу или аюрведа масаж например, без да посещаваме тяхната родина.

Днес литературата, засягаща изкуството на масажа, е широко разпространена и може да е от помощ на всеки, който иска да научи повече за здравословния му ефект. Всеки желаещ, също така, може сам да стане масажист, стига да прояви талант и упорство. Много хора преди нас са се потрудили, за да ни оставят богатството на масажа. Да го опознаем и използваме пълноценно, означава да се радваме на живота много по-дълго и качествено :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май