Ароматни масла собствено производство

Още едно нещо, което не е задължително да купувате от магазин
Ароматни масла собствено производство

Твърд привърженик съм на идеята, че ако можеш да си направиш нещо сам за сравнително малко време и пари, то е чиста проба престъпление да не опиташ. Днес, както е станало ясно, ще ви разказвам за ароматните масла и удивително простия начин за тяхното производство. Всъщност, единственото, от което имате нужда за целта, са някакво неутрално като миризма масло (отличен избор е това от гроздови семки), сухи билки по ваш избор, буркан с винтова капачка, марля, малка фуния, и бутилчици с капкомер (например от капки за нос) за съхранение.

След като сте се оборудвали подобаващо, направата наистина е изключително лесна. Взимате избраните от вас ароматни листа или цветове и ги поставяте на дъното на буркана. Отгоре им изсипвате бавно олиото в количество, колкото да ги покрие, и изчаквате евентуалните балончета въздух да изплуват на повърхността. После затягате капачката, разтръсквате хубаво и оставяте на тъмно място за около седмица, като периодично си напомняте да повтаряте процедурата с тръскането.

Седмицата е изминала и е време да пожънете посятото, така да се каже. Най-лесно можете да направите това с помощта на друг буркан, върху който да поставите парче марля, фиксирано с ластик около гърлото. Постарайте се да оставите вдлъбнатина, за да има къде да се задържат изпадналите листа (цветове). Излейте цялото съдържание на другия буркан бавно и после затворете с капачката върху марлята. Оставете билките да се отцедят за цяла нощ.

inm.com

На следващата сутрин ви остава единствено да прелеете ароматното масло в малките бутилчици с помощта на фуния. Най-добре е тяхното стъкло да е тъмно, но ако са прозрачни, просто ще трябва да намерите някое мрачно място за съхранение.

Нямам особено богат опит с този тип масла, но от прочетеното в интернет разбирам, че приложението може да варира взависимост от растението:

  • Лавандула: отпускащо и приспиващо действие

  • Розмарин: стимулиращо действие

  • Лайка: успокояващо действие

  • Мента: може да бъде нанасяно върху всякакви отоци, изкълчвания и болезнени зъби

  • Градински чай: старият номер със стоенето над тенджера с вряща вода, с тази разлика, че в нея няма лайка, а няколко капки от ароматното масло

  • Мащерка: маслото от цветовете и листата на билката, разтворено във вода, може да се използва като тоник за кожата на лицето и тялото.

Последните няколко реда ме накараха да се почувствам почти странно, но разберете, че докато Краси е в отпуск, все някой трябва да пише за тези работи...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май