Едно чудесно колсло

Проста салата с изобилие от вкусове
Едно чудесно колсло

Някои наричат колслото класическа американска салата. Класическа – със сигурност. Американска – по никакъв начин. Терминът "колсло" (coleslaw) всъщност възниква през ХVІІІ век и е англицизираната версия на холандското понятие "koolsla”, което е орязано от "koolsalade” или "зелева салата" по нашенски. Страната на нейния произход е Ирландия, където хората са имали прагматичния навик да събират всякакви остатъчни зеленчуци на края на месеца и да ги забъркват със сметана.

Всъщност, такова нещо като класическо колсло не съществува, тъй като салатата винаги е търпяла всевъзможни интерпретации. Единственото задължително нещо, както можете да се досетите, е зелето. Аз също имам виждане по въпроса как трябва да "звучи" идеалното колсло, и днес ще ви го представя. За една голяма купа от него ще са ви нужни:

  • половин малка зелка

  • 3 средноголеми моркова

  • 1 червена ябълка, обелена и изчистена

  • inm.com

    перата от 3 стръка зелен лук

  • 4-5 стръка магданоз

  • 50 гр майонеза (най-добре домашно приготвена със зехтин, от здравословни съображения)

  • 50 гр заквасена сметана

  • 2-3 супени лъжици зехтин (по желание, аз не пропускам)

  • сокът от един, или дори два, лимона

  • 1 чаена лъжичка дижонска горчица

  • сол и черен пипер

Начин на забъркване:

На дъното на купата, в която ще правите салатата си правите дресинг от майонезата, сметаната, зехтина, лимоновия сок, горчицата, солта и черния пипер. Към тях прибавяте наситнените магданоз и зелен лук. Остава ви само да настържете фино морковите и ябълката. Зелето е добре да нарежете на тънки ленти, но може и то да мине през рендето, ако предпочитате. Всичко се разбърква в купата и се оставя за 1 час в хладилник, за да се случи магията между отделните съставки.

Ако разполагате с леденостудена водка, най-добре я излейте в мивката, защото въобще не си върви с подобна салата ;)

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май