Свеж дъх навсякъде, по всяко време

Кои са най-ефективните и лесни начини да се отървем от лошия дъх незабавно?
Свеж дъх навсякъде, по всяко време

Случвало ли ви се е да не смеете да се включите в разговор, защото усещате лош дъх в устата си? Да не искате да се доближите до тези, с които разговаряте, за да не ги отвратите? Или предпочитате да прегърнете някого, вместо да го целунете, за да не усети каква миризма излиза от устата ви? Разберете причините за лошия дъх и решете този миризлив проблем веднъж завинаги!

Защо имаме лош дъх?

Обвинявайте бактериите. Устата ви е развъдник на бактерии. Тези микроорганизми са се наместили между зъбите ви и покриват езика. Когато се застоят, изпускат токсини и излъчват неприятна миризма.

Понякога проблемът "лъха" от стомаха. Стомашните заболявания са честа причина за лошия дъх. Той може да възникне и при загниване на погълнатите белтъчини. Проблем, който често се наблюдава при ниско въглехидратните диети. Когато консумирате храни като риба, чесън или лук, това оставя лош дъх в устата, дълго след като сте си измили зъбите.

Лоши навици – лош дъх. Добре известен е фактът, че пушенето или дъвкането на тютюн оставя наистина ужасен вкус и миризма в устата.

Как да разберем дали имаме лош дъх?

Тестът за лош дъх е много лесен. Просто поставете пръст в устата си, опрете го до небцето и задръжте така в продължение на една минута. След това извадете пръста и помиришете. Мирише ли на нещо, което искате да целунете? Ако не, използвайте някой от следните трикове:

Пийте много вода. Хората, чиито професии са свързани с много говорене, често имат лош дъх. Това е така, защото се намалява количеството слюнка. А тя е основно прочистващо средство. Пресъхването на устата е причина за лошия дъх, защото бактериите се застояват. Затова, ако усетите устата си пресъхнала, освежете я с няколко глътки вода.

Освежете се с... храна. Освен полезна, купичка овесена каша на закуска ще увеличи отделянето на слюнка. Киселото мляко увеличава съдържанието на добри бактерии в устата, като я прави по-здрава и освежена. Магданозът има антибактериални и противогъбични свойства. Ако сте яли лук или чесън, магданоз или резен лимон ще освежат дъха ви. Ябълките, морковите и копърът също ще ви избавят от неприятната миризма в устата. Сдъвкването на 1-2 зърна какао също ще ви отърват бързо от лошия дъх и неприятния вкус в устата. Ако натъркате венците си с орехови ядки, ще получите не само пълноценен коктейл от витамини, а и удоволствието от приятната орехова миризма. Пиенето на зелен чай между храненията ще ви избави трайно от лошия дъх. А чаша силен чай, последвана от изплакване с вода, ще заместят водата за уста, ако не сте вкъщи.

Елементарно, Уотсън – добрата, стара дъвка! Дъвкането на дъвка увеличава производството на слюнка, която измива бактериите от устата. Избирайте такива с ксилитол , който е заместител на захарта и всъщност предотвратява възпроизвеждането на лошите бактерии в устата. Използването на канела в дъвките също е ефективно средство за освежаване на дъха. Ментовите бонбони и лентички вършат работа, но тяхното действие не продължава дълго.

Ако лошият дъх в устата ви не е причинен от вредни навици или ароматни храни и напитки, посетете стоматолог. Нека специалистът провери дали имате медицински проблем, който се нуждае от продължително третиране.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май