Поддържате ли добре външния си вид?

Една задача с много неизвестни :)
Поддържате ли добре външния си вид?

Не стига, че днес ми е носталгично, ами на всичкото отгоре изкопах някакво американско образователно видео от 1949 г. Озаглавено е "Как да се грижим за външния си вид" и сега ще го споделя с вас.

Докато го гледах, в началото ми беше смешен начинът, по който гласът на чичкото и лелята наставляват хората да ходят чисти и спретнати. После обаче си дадох сметка, че, макар и морално остаряло, това филмче съдържа много златни истини, за които съвременният човек е позабравил.

И тъй, кратката лента дава насоки как да се поддържаме във вид, който ще ни гарантира добър прием както в служебни, така и в приятелски среди. Съветите адресират поотделно женската и мъжка аудитория.

Как една жена да се грижи за външния си вид, така че да се впише в обществото около 1949 г? Като се къпе ежедневно, реше косата си и я поддържа в приличен вид, глади дрехите си и ги подбира според случая, чисти обувките си, ходи изправена и носи дискретен грим. И тъй като здравето е красота, нито една дама не бива да се лишава от 8-часов сън и обилна закуска.

А как следва да се кипри един господин? Всъщност, и за него заръките не са кой знае колко по-различни. Разбира се, частта с грима може да бъде пропусната, но в никакъв случай не трябва да се подминава почистването на мръсотията изпод ноктите, подгъването на висящите крачоли и носенето на елегантни (естествено, изгладени) дрехи. Както и при жените, сънят и стабилното хапване са задължителни за всеки мъж, който иска да изглежда бодър, свеж и очарователен.

Сега е ред да си зададем въпроса: а доколко всички тези условия са валидни до днес? Редно е да добиваме подобни навици някъде в съзнателна детска възраст, но е истина още, че съвременният морал не задължава стриктното поддържане на хигиена и спретнат вид по начина, по който това се е случвало преди години.

До голяма степен фактът, че днес носим дрехи и прически, които харесваме ние, а не обществото, ни прави горди и щастливи жители на съвременната епоха. Никой не трябва да налага на останалите как да се държат и да изглеждат. Сега животът е много по-пъстър и разноцветен, защото всеки може да избира свободно дрехите и стила си.

Има обаче едно "но". С отпадането на подобни норми за поддържане на външния вид се размиват и границите между стилното и безвкусното, семплото и кичозното. За много хора ползването на големи количества козметични продукти се превръща в гаранция за поддържането на красив външен вид. Какво има под слоя козметика обаче е трудно, а често и ненужно да се види.

Подборът на дрехи, евтини или скъпи, се случва често без оглед на обстоятелствата, в които те ще бъдат използвани. Комбинирането на "мразещи" се помежду си цветове и шарки се превръща в поредната демонстрация на статус, свободомислие или човек знае какво. Споменатите в черно-бялото видео "задължителен 8-часов сън и стабилно хапване" може би пък изобщо да не се вписват в програмата на много млади хора, които иначе полагат грижи за външността си. Само че тялото остарява, а грижите, които полагаме за него, могат да забавят този процес.

Останалите разсъждения оставам на вас. Филмчето е доста забавно и ако в него не намерите поука, то поне можете да видите как са се носили хората едно време. И не забравяйте после да се погледнете в огледалото – може пък да ви се стори, че има какво да пипнете тук-там :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май