Козметика от миналото 1

Как са се грижели за красотата си древните египтяни?
Козметика от миналото 1

Добре дошли в нашия виртуален козметичен тур. От днес ще преплуваме хиляди години история, ще преминем през Древен Египет, Древна Гърция, Рим, Индия и Средновековна Европа, за да ви разкажем как дамите и господата от онези времена са разбирали красотата. Е, нека божествата на красотата бъдат с нас!

Древните египтяни са първооткриватели на множество средства за разкрасяване. Местните хора използвали най-разнообразни козметични продукти не само, за да разхубавят лицата и телата си, но и за да се предпазят от природните стихии.

Един от примерите за това е двуцветната зелено-черна очна линия, употребявана както от жени, така и от мъже. Същата се нанасяла по контура на цялото око, горния клепач и върху веждите. Правела се от антимон и мазнини и не само правела зрителните органи по-изразителни, но и създавала своеобразен щит срещу безмилостния сух и горещ климат.

Твърди се, че и червилото е създадено тъкмо в Египет. Кралица Нефертити, както и други знатни дами, нанасяли на устните си оцветител с ръждив цвят. Той се правел на основата на метални оксиди и се смесвал с восък. Въпросната комбинация била смъртоносна при вкусване, затова изобщо не ни е ясно как жените и техните любовници по онова време са оцелявали. А може би за тях красотата е била над всичко?

За да съхранят кожата си здрава и гладка в условията на характерния за страната суров климат пък, древните египтяни втривали в телата си и различни етерични масла.

Употребата на козметика обаче изобщо не се ограничавала дотук. Представителите на двата пола от тази епоха използвали парфюми, кремове за лице, боядисвали и подхранвали косите си, премахвали бенки, подстригвали се редовно и носели перуки в усилията си да се преборят с въшките.

Що се отнася до денталната хигиена, древните египтяни най-вероятно използвали четка за зъби, подобна на мисвака. За да освежат дъха си пък, те дъвчели треви и билки, или пък се жабуркали с мляко.

E, дано с тези не многобройни, но любопитни факти, сме внесли интересна нотка в понеделнишкото ви утро. Както сами се убедихте, хората открай време са били склонни да издигат красотата в култ, дори това да е изисквало жертви...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май