Грижа за кожата с ашваганда и още

Грижа за кожата с ашваганда и още

Ашваганда, наричана още "индийският женшен", е древна билка с множество лечебни свойства. Тя ни защитава от болести и от вредните факори на околната среда. Освен това ашваганда притежава мощното свойство да забавя стареенето.

Ашваганда със сигурност е една от най-добрите билки, които можем да ползваме в натуралната грижа за кожата си. Когато се прилага външно ашваганда стяга и овлажнява кожата, а благодарение на антимикробните и противовъзпалителните си свойства тя е ефективно лечение срещу акне и кожни проблеми.

За щастие, можем да намерим ашваганда в прахообразна форма във всеки билков или "био" магазин. Редовната употреба под формата на маска за лице ще предпази кожата ви от акне, сухота и преждевременно стареене.

Маска за лице с ашваганда

В купа добавете 1/2 чаена лъжичка от билката на прах и разбъркайте с малко вода, за да получите консистенция, подобна на паста. Нанесете върху цялото лице и шия и оставете да изсъхне. Измийте с хладка вода и подсушете.

Тоник за лице с ашваганда

Тоникът за лице с индийската билка ще помогне за премахване на черните точки и свиване на порите по кожата. Освен това той ще освежи лицето ви, ще премахне излишното омазняване и ще го хидратира.

В купа добавете 1 ч.л. ашваганда на прах, 1 ч.л. мед и 100мл вода. Разбъркайте добре и прехвърлете в бутилка със спрей. Пръскайте лицето си с получения тоник след всяко почистване на лицето си всеки ден. След това продължете с хидратиращите продукти, които ползвате – серум и крем за лице.

Как още можем да приемаме ашваганда?

Друг начин да добавите ползите на билката към вашето ежедневие е като я приемате вътрешно. Смята се, че тя е една от на-силните адаптогенни билки.

Адаптогенните билки представляват растителни екстракти, които увеличават способностите на организма да се справи и адаптира към предизвикателствата на средата.

Освен това, те подпомагат баланса между различните системи в тялото, например ендокринната, репродуктивната и имунната системи.

Самата ашваганда има силен и горчив вкус, затова е добре да се консумира в комбинация с други храни. Специалистите по аюрведа препоръчват да я консумираме по два начина:

1 начин: В купа добавете 1/2 ч. л. ашваганда на прах, 1/2 ч. л. гхи и мед. Разбъркайте добре и консумирайте два пъти на ден.

2 начин: Добавете 1/2 чаена лъжичка ашваганда на прах в чаша топло мляко и да го изпиете преди лягане.

В заключение…

Въпреки че индийската билка е напълно натурална и безспорно притежава редица ползи за здравето и кожата ви, не забравяйте да направите си направите тест за алергия. Поставете малко количество от маската или тоника върху кожата на китката ви, където кожата е най-чувствителна и изчакайте 10-15 минути. Ако забележите зачервяване това е знак алергия, при което употребата на билката е не се препоръчва.

Източник: Фрида.бг

ключови думи:
ашваганда

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май