Брадата: носителка на особен чар

... или просто отмиращ идеал за мъжественост?
Брадата: носителка на особен чар

Моля всички дами и господа, които си имат вземане-даване с бради, да допълват впечатленията ми, за да направим света едно по-добро място

Мине се не мине и някоя смела жена повдига сред себеподобните си въпроса: "А вие кефите ли се на мъже с брада?". За част от дамите, този атрибут на мъжествеността е всъщност символ на първичност или още по-лошо – нещо като дребно изтезание в интимните моменти. Други пък намират окосмените мачовци за секси. А за силната половина от човечеството остава въпросът: е ли или не е окосмяването по лицето практично и символ на мъжество и красота.

Каквито и пристрастия да ни дебнат, трябва да запазим самообладание и да разгледаме проблема от всички страни. С тази цел ще се опитаме да изброим възможните конотации и асоциации, заложени в космическото явление брада.

Мъжете застъпници на растителността по лицето могат да изброят много аргументи в защита на своя стил. Сред тях са твърденията, че брадата предпазва кожата от нараняване, студ и има свойството да прикрива най-различни дефекти.

Освен това обаче, космите по лицето, били те под формата на брада, или дори мустаци, придават по-завършен вид на лика и допълват индивидуалността на всеки господин. Не знам дали сте се замисляли, но тези снопчета косми са нещо като лайфстайл атрибут на мъжете, както за жените това могат да бъдат обувките, дамската чанта или дрехите.

Нещо повече - оформянето на дискутираната "прическа" за по-суетните адамовци е занимание интригуващо и важно също толкова, колкото е фризурата за дамите.

inm.comНо ето и по-важните новини: днес носенето на брада е революция. Бурна реакция на част от нестандартните и артистични мъже. Тези, които се опълчват бурно срещу пробутваното от време на време схващане, че готините мъже имат женствено излъчване.

Последното, апропо, влияе много силно върху майчинския инстинкт на евите: те са склонни да изпитват симпатия към представител на противоположния пол, който ги подкупва с детинското си изражение. Неслучайно момичетата обичат да изригват от еуфория с реплики като: "Ах, виж го само колко е сладък!"...

Но нека ви напомним, че още от миналото в повечето култури битува схващане, че брадата е символ на мъжествеността. В някои страни, като Франция от началото на XVIII в. или Британската империя, бръсненето на брадата е било считано за ненормално и проява на лошо възпитание.

За войниците (какво по-ярко превъплъщение на мъжеството) и в двете страни носенето на брада е било задължително. И още: всяка отделна военна единица на армията се отличавала с различно оформяне на лицевите косми. Така например, по онова време човек би могъл да различи пехотинец от кавалерист само по космите на лицето му.

Говорейки за брадата от днес и вчера, не можем да не се съгласим, че тя прави стопанина си да изглежда не само по-мъжествен, но и по-възрастен. Това е причината много мъже с по-детски черти да придобиват по-зрял вид, щом пуснат брада.

Негативното отношение към брадата се заражда по-скоро в началото на XX в. За много хора оставеното да избуява лицево окосмяване се асоциира с разпуснатост, нечистоплътност, диващина, а и не на последно място - счита се за демоде. Тъкмо от началото на миналото столетие все повече се надига социалният глас, че брадата е атрибут на небрежните и мързеливи мъже, които не желаят да се приведат в приличен вид.

До ден-днешен сме склонни да определяме господата с пищна брада като "чичковци", "особняци", "маймуноподобни" или "щури художници". Все пак, кой знае какво се крие зад тази брада? Вероятно там от години просперират микроби или избягали трохи!

И защо му е на един човек да изглежда по толкова ексцентричен начин, ако всичко му е наред? Дали пък няма криминално минало? А и с тези буйни вежди! Все пак, ако брадата му беше по-мъничка, сигурно щеше да вдъхва доверие. Наистина, кой знае...

Накрая ще кажем, че сред нас има герои от двата пола, които просто обичат брадите заради всички нейни изброени (и неизбоени?) тук качества. Май те съзират във всички тези косми един особен чар. Докато се чудим откъде се е взел, искаме да ви питаме: а вие носите ли брада? :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май