Поза на седмицата: Пада хастасана

Още едно готино упражнение
Поза на седмицата: Пада хастасана

Най-важното

Асаната не е подходяща за хора с високо кръвно налягане и проблеми с гърба.

Какво харесвам в йога ли? Всичко и най-важното - мога да я практикувам по всяко време на деня, през седмицата, през уикенда, на празници и дори на... работното си място :)

Точно така, изобщо не се шегувам. Истината е, че голяма част от упражненията, дихателните и медитативни практики могат да се изпълняват буквално навсякъде.

В това се убеди даже колегата Кирил Русев, който преди няколко седмици опита кучешкото дишане в офиса. Е, с този свой експеримент той безспорно впечатли целия ни екип, но какво от това? Важното е, че сам усети колко чудна е въпросната техника. Колега, ако ме четеш - продължавай в същия дух ;)

А ние с вас ще си направим още една хубава асана, искате ли? Не се съмнявайте, че тя ще ви помогне да се разтегнете и ще ви накара да се чувствате прекрасно и заредени с енергия до края на деня.

inm.comНарича се сложно Пада хастасана. В буквален превод от санскрит "пада" означава "ходило", "стъпало", а хаста - "ръка". Което е намек, че след малко ви предстои да докоснете ходилата си с ръце.

Ето как ще го направите обаче:

  • Заемете изправен стоеж и съберете краката. Изправете хубавичко гърба.

  • Сега бавно вдигнете ръцете нагоре, към тавана, над главата, без обаче да ги свивате в лактите. Нека са изпънати добре.

  • После започнете контролирано да се навеждате напред, от таза. Спуснете торса към пода, така че коремът ви да се долепи до бедрата, ако е възможно. За да успеете, може да се наложи да свиете леко краката в коленете.

  • Накрая отпуснете главата и с ръце се опитайте да хванете пръстите на стъпалата си. Ако не успявате – хванете само глезените или прасците. Бъдете сигурни, че с времето ще се сдобиете с перфектна гъвкавост и изпълнението на позата ще бъде повече от идеално.

  • Останете така за няколко минути – дишайте дълбоко и спокойно.

  • Когато решите да се изправите, повдигнете първо главата, а след това торса заедно с ръцете, които отново изпънете към тавана. Е, чудесно! 

Упражнението има супер тонизиращ ефект, който ще почувствате веднага щом се изправите... Твърди се, че, освен всичко друго, чрез него се осъществява хубав масаж на коремните органи.

Опитайте и няма да съжалявате ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май