Крокодилско дишане

Лесно е и полезно
Крокодилско дишане

Винаги ми става смешно, когато се сетя за онзи крокодил, който сам се предложил за домашен любимец ;) Любопитната случка, за която научихме пак от колегите от inews.bg, се разви миналата зима в Пара, Бразилия, след като проливни дъждове наводниха целия щат.

С водата, която нахлула в къщите на хората, пристигнал и неканеният гост, който, за щастие, се оказал доста миролюбив.

Да, въпросните влечуги са наистина чаровни с малките си тлъсти крачета. Определено не стават за домашни партньори, но могат да ни научат на много неща. Чудите се на какво ли? Веднага ви казвам – да дишаме!

Всъщност, крокодилското дишане е чудесна дихателна практика в йога, която никак не е трудна за изпълнение, а оказва супер положителен ефект върху организма. Усещам, че сте нетърпеливи да я изпълните и затова бързам да ви я опиша. Проста е.

Първо, разбира се, трябва да заемете характерната асана – крокодилската. Тя много наподобява на шавасана (поза "мъртвец"), но е обърната. Ефектът тук обаче е същият: и при нея се постига пълно отпускане на тялото и освобождаване на напрежението. Готови ли сте, крокодили?

  • inm.comЛегнете по корем на фитнес шалте или на обикновена постелка. Раздалечете малко краката един от друг – петите трябва да сочат нагоре към тавана, а пръстите да са събрани.
  • Сега кръстосайте ръце отпред и поставете главата си върху тях. Затворете очи. Постепенно и бавно отпуснете всяка част от тялото си.
  • Започнете да дишате дълбоко и контролирано. Съсредоточете вниманието си върху начина, по който гърбът ви се издига при вдишване, а коремът ви се прилепва към пода при издишване. Продължете практиката толкова, колкото решите и се чувствате удобно. Е, това е!

Техниката ще ви позволи лесно да усвоите т. нар. коремно дишане. А асаната ще ви зареди с енергия и ще ви подготви психически за предстоящите предизвикателства на деня.

Е, пробвайте и после не забравяйте да споделите с нас впечатленията си :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май