Парк(инг) Трансформърс

Или един ден, в който няколко паркоместа в София ще позеленеят и ще бъдат забавни и артистични
Парк(инг) Трансформърс

Познайте какво ще правим в петък, на 16-ти септември! Не, не ни връщат принудително в училище, нито ще шпакловаме стени и няма да си готвим тиквена крем супа (примерно).

Не, ще отидем да се паркираме вместо автомобили на едно от 11-те парк(инг) места в София, които ще сменят предназначението си. Защото утре в столицата ще отбележим първия по рода си Park(ing) Day – инициатива, която превръща очертаните места за спиране на коли в... арт-инсталация, картонена кола, безплатна школа по танци и йога, безвъзмездна здравна клиника, работилница за безплатна поправка на велосипеди и какво ли още не.

 


Това са само малка част от примерите за възможните трансформации на едно толкова малко градско пространство, незаето от автомобил поне за ден. Освен това са примери, които идват от целия свят – само утре в инициативата ще се включат над 180 града по цялото земно кълбо.

Иначе идеята за Park(ing) Day се ражда през 2005 г. в Сан Франциско, благодарение на американската организация Rebar. Същата съдейства на родната фондация Credo Bonum да организира първото подобно събитие и у нас тази година.

Кампанията има за цел да покаже колко много неща могат да се случат на мястото на автомобилите. А също и да предизвика обществен дебат относно разпределението на градските площи и ежегодното увеличаване на паркоместата в градовете за сметка на... човешкия елемент във всякакви форми в урбанизираната среда

В събитието у нас ще се включат парк(инги)ове: на ул. Славянска 2 (фондация Credo Bonum), пред храм-паметник "Св. Александър Невски" (Посолството на САЩ в България), на ул. Веслец 12 (Полски институт в София ), на ул. Съборна 1 (Институт Сервантес с подкрепата на Нов Български Университет), на ул. Сан Стефано 29 (БНТ), на ул. Иван Вазов 10 (в-к Дневник), на ул. Иван Шишман (Програмата free guide), на ул. Ген. Йосиф В. Гурко 4, пред Телефонна палата, и на бул. Цариградско шосе 115 (Vivacom), пред Народно събрание – около статуята на Цар Освободител (Dunlopillo by Ora-Ito) и на бул. Драган Цанков 36 пред сградата на Интерпред.

Всички тези точки са дадени от фирмите, които си плащат за тях или ги притежават, безвъзмездно. 11-те коли по-малко в централните части на София утре пък означават и по-малко вредни газове във въздуха. Така идеята за парк(инг) е не само забавна, но и екологична.

Какво точно ще се случва в импровизираните парк-зони, ще разберем утре. А ние стискаме палци тази инициатива да стане ежегодна и, покрай нея, "София диша" и други, да се навъдят още много добри идеи за свеж полъх в столицата ни.

Пък защо не и да започнем да виждаме повече хора с велосипеди и по-малко – с автомобили, м?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май