Тиквена крем супа

С лек дъх на есен, който едва се усеща през знойната септемврийска жега
Тиквена крем супа

Най-важното

Ароматната крем супа ще изглежда много атрактивно, ако я сервирате в предварително издълбана и леко запечена тиква. С този трик ще ударите право в десетката на вниманието на всички около вас ;)

Странен звук пронизва тишината в офиса. О, били са стомасите ни...

Добре де, очевидно гладът зове. Затова измислихме на какво ще наблегнем по-късно – тиква! Тази оранжева красавица с дъх на есен, която изпъстря пазарите с екзотични форми и цвят, заслужава място в менюто ни, докато недвусмислено напомня за наближаващата зима.

Ммм, да, супа от тиква:

Необходими продукти (за 4 порции):

500 грама почистена тиква

4-5 моркова

1 глава целина

1 малка глава лук, нарязана на ситно

1-2 скилидки чесън

2 супени лъжици зехтин

2 кубчета зеленчуков бульон

1 литър гореща вода

1/2 чаена чаша прясно мляко 

3-4 щипки сух кориандър и индийско орехче

сол и пипер на вкус

За украса:

1 супена лъжица сметана

1 стрък прясна мента

белени печени тиквени семки или орехи на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете на кубчета тиквата, морковите и целината.

Загрейте зехтина в дълбок съд и задушете лука и чесъна. А след това добавете и нарязаните зеленчуци и бъркайте в продължение на 2-3 минути. Добавете водата и кориандъра и натрошете вътре кубчетата бульон.

Добре е супата да къкри 10-15 минути, докато зеленчуците омекнат и ароматите се смесят добре. Изключете котлона и оставете да се задуши за още няколко минути.

След това пасирайте сместа и прибавете прясното мляко до получаване на кадифено гладка текстура.

Овкусете с останалите подправки, а накрая гарнирайте със сметана, листенца свежа мента и ядки.

За да усетите истинско удоволствие от тази вкусотия, съветваме ви да поднасяте супата си заедно с препечени филийки или крутони.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април