Това, което (не)знаем за черния шоколад

Вкусен и полезен
Това, което (не)знаем за черния шоколад

Тъй като целият ни екип групово взе решение, че няма да се подлага на хранителен режим през декември, потърсихме измежду всички сладки изкушения на празничните дни най-полезното. Единодушно дадохме златен медал на... черния шоколад. Ето какво предопредели решението ни:

Толкова малък, толкова полезен

Вече е доказано, че хората, които го ядат редовно, приемат 15% по-малко калории от тези, които предпочитат млечен. Освен това първите изпитват по-малко желание за сладко, солено и мазни храни.

Знаехте ли, че нашият шампион съдържа онази уникална съставка, която създава чувството на еуфория? А когато човек е щастлив, всичко му изглежда по-хубаво.

Освен това черният шоколад е доста богат на магнезий, който при жените облекчава предменстуриалните симптоми (ПМС), като спазмите, задържането на вода, умората, депресията и раздразнението.

Нещо повече: той съдържа същия тип антиоксиданти, които срещаме в червеното вино и в чая. Те засилват мозъчната активност и ни помагат да разсъждаваме по-ефективно.

Любимецът ни сякаш съществува на тази земя и за да регулира хормоните, които се отделят в организма вследствие на стрес, като понижава значително нивата им.

Забравете за кафето – събудете се с този нов източник на кофеин. 30 грама 70%-ов черен шоколад съдържа 40 милиграма кофеин. За сравнение 300 милилитра кафе могат да се похвалят с 200 милиграма кофеин, а в силния черен чай има 120.

Антиоксидантите в какаото понижават артериалното налягане и подобряват кръвообращението. Това означава по-добро снабдяване на клетките с кислород и с важни хранителни вещества.

Естествените съставки на черния шоколад също предпазват от запушване на артериите с холестерол. Тези, които вече са станали жертва на сърдечен удар, са изложени на по-малък риск от повтарни проблеми, ако похапват по два пъти седмично черен шоколад, в период от две години.

Наситените мазнини в горчивия десерт нямат нищо общо с тези, които се съдържат в хамбургера или млякото. Тук срещаме т. нар. стеаринова киселина, голяма част от която се преобразува в маслена киселина, веднъж усвоила се от организма. Последната е мононаситена мазнина и не е опасна за здравето.

Всичко казано до тук звучи страхотно, но не бива да пренебрегваме основното правило – умерената консумация на любимия черен шоколад. Хапвайте по две-три блокчета от него, никога целия наведнъж. Спрете се на шоколад със съдържание на какао най-малко 65%.

А сега, да ви е сладко!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май