По следите на изчезващите мускули

Къде се крият те, когато остареем?
По следите на изчезващите мускули

Сигурно сте чували крилатата фраза, че възрастта е само едно число. Наистина, когато става дума за хронологична възраст, то тя се определя по една и съща формула за всички нас: настоящата дата, минус датата, на която сме се родили. Цифрата, която ще получим, е функция на времето и не може да бъде променена, колкото и да ни се иска.

Физиологичната (биологична) възраст, от друга страна, е израз на нашето здравословно състояние и физически капацитет. Тя варира от човек до човек, дори и въпросните човеци да са били родени на една и съща дата. Добрите новини са, че същата е резултат от много фактори, голяма част от които се намират изцяло под наш контрол. Затова има хора (макар и малцина), които се гордеят с преклонната си хронологичната възраст и попадат в нашата рубрика "Фитнес вдъхновението днес".

Но да пристъпим към издирването на изчезващите с напредването на годините мускули. Въпросното явление е известно сред говорещите на научен език като саркопения, но същите хора все още не са се обединили около едно становище относно причините за възникването му. Ясно е, че то се различава от атрофията по това, че при него, освен намаляване на размера и масата на мускулите, се наблюдават и подмяна на мускулни влакна с мастна тъкан и засилена фиброза (разрастване на съединителна тъкан). Всичко това води до спад в силата, за която и преди сме си говорили, че е от много голямо значение за възрастните хора. Но сме си говорили, също така, че основната част от тези загуби може да бъде предотвратена или възвърната. Защото, независимо от възрастта, мускулите са си мускули и винаги ще се влияят от три основни фактора:

  • inm.comИзисквания. Това не означава да започнете да крещите на бицепсите на дядо си "Изисквам от вас да пораснете веднага!". Изискванията са физическите предизвикателства, на които всеки един от нас ежедневно се подлага. Изискайте от тялото си да вдига тежко и да се движи интензивно и то ще ви отговори с повече сила и мускули. Пенсионирайте го преждевременно и то няма да има друг избор, освен да ви лиши от съответните екстри.

  • Енергия. Факт е, че с остаряването човек започва да се храни все по-малко поради загуба на апетит. В България зад това стоят и някои причини от чисто икономическо естество, които няма да коментираме, за да не нарушаваме тематичността и веселия тон на сайта. Лошото е, че комбинацията от занижена физическа активност и енергиен дефицит по никакъв начин не може да убеди организма да държи някакви си там мускули на разположение за всеки случай.

  • Градивен материал. Тоест, протеин. Различни изследвания показват, че старите хора имат по-висока нужда от белтъчини в сравнение младежите. Която рядко задоволяват, благодарение на изброените по-горе причини. Някои от тези изследвания демонстрират, че осигуряването на протеин в количества 1,2 (или повече) грама на килограм телесно тегло е доста добро решение в борбата със саркопенията.

Всички ние, независимо от хронологичната си възраст, заслужаваме да имаме добре развити и силни мускули и да изглеждаме секси по долно бельо. Обстоятелството, че от един момент нататък това се превръща в значително по-трудна задача, в никакъв случай не означава, че трябва да спрем да тренираме и да се храним добре. Дори е крайно удачен повод да започнем да го правим, защото в противен случай изчезването (мускулно, а и всякакво) ни е вързано в кърпичка и ни чака на входа на поредната аптека.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май