Който плаща, той поръчва здравословното хранене

Или защо не трябва да се превъзбуждаме от всяко ново изследване, за което четем
Който плаща, той поръчва здравословното хранене

И вие и аз всеки ден сме принудени да четем за някакви мега-революционни изследвания, които "доказват", че ако искаме да прескочим рака и да надбягаме вкупом дядо Алцхаймер и брат му Паркинсон, трябва да ядем повече от храната Х.

В някои забележителни случаи журналистът, който пише за изследването, дори ще публикува линк към него и така можем да се уверим, че става дума за съвсем истинска научна работа, рецензирана от независими учени и публикувана в престижно списание.

Аз днес няма да мога да ви зарадвам с поредното доказателство за това колко вредни са нещата, които ядете, и колко са полезни онези другите, които отсъстват от менюто ви, но пък за сметка на това ще ви дам линк към изследване. То е озаглавено Relationship between Funding Source and Conclusion among Nutrition-Related Scientific Articles, което с по-малко думи на български език ще рече, че разглежда връзката между това откъде идват парите за научната работа и какви са изводите от нейното извършване. В неговия край четем "индустриалното финансиране на научни статии във връзка с храненето може да подтикне заключенията в полза на продуктите на спонсора, с което да окаже влияние върху общественото здраве".

Преди да стигнат до подобно заключение, авторите на изследването проучват стотици публикувани документи в сферата на храненето и взимат под внимание само тези, чиито източници на финансиране са упоменати. Когато изследванията са финансирани от независими източници, тогава около една трета от тях излизат със заключения в ущърб на тествания продукт. Има ли индустриално финансиране обаче, няма изпитване, което да излъчи негативен резултат. Напротив, всяко обезпечено от бизнеса изследване е около 7,6 пъти по-вероятно да даде положителен отзив, отколкото независимо финансираното такова.

Много често нито вие, нито аз имаме достъп до пълния текст на научните публикации, за които четем, както и до информацията за тяхното финансиране. Ето защо аз гледам да не се увличам в писане за подобни работи и ви съветвам вие да не се изкушавате да им вярвате прекалено много.

Има някои простички принципи, за които се знае, че работят при почти всички. Встрани от тях няма почти нищо, което да е наистина доказано... Освен фактът, че ако ни станете фенове във фейсбук, ще свалите 5 килограма за една нощ. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май