Когато ви заболи коляното...

Кого ще обвините и какво ще направите?
Когато ви заболи коляното...

Какво е първото ви действие, когато ви заболи коляното? Като изключим проклятията и ругатните, естествено. Навярно го мажете с разни неща, стягате го с наколенка, прилагате му контрастни терапии, почивате, дори прибягвате до процедури като електрическа стимулация, йонофореза, фонофореза и др. С временен или никакъв ефект, за съжаление. Защото е много вероятно просто да третирате симптомите на един проблем, който се корени другаде.

Същото се потвърждава и от публикуваното тази пролет в Sports Health изследване, което сравнява ефективността на подобни терапии в борбата с болезнените колене. Заключението в резултат от проведените анализи гласи, че не съществуват научни доказателства за ефективността на разгледаните практики, когато са приложени поотделно.

Повечето хора гледат на проблемите с коленете като на произлизащи от физическата активност и ги "лекуват" посредством редица пасивни мерки като по-горе изброените.

Ние считаме, че в болшинството от случаите става дума за проблем не толкова на активността по принцип, а на неправилното движение в частност. Като такъв, той би трябвало да бъде адресиран с правилно движение или, ако такова е невъзможно, с възвръщане способността на тялото да се движи по правилен начин.

В случай, че вече се чудите какви ги бръщолевим, бихте могли да се запознаете с верижната тренировъчна теория на Кук и Бойл. Позовавайки се на нейната логика, бихме могли да предположим, че болките в коляното се дължат не на нещо, което се случва в самото коляно, а на друго, което не се случва както трябва в съседство. Или още по-конкретно:

  • inm.comНедостатъчна мобилност в глезените (например поради постоянно ходене на токчета, носене на високи обувки и ботуши, които ограничават свободата на движение в ставата, неправилна техника при трениране, ходене и тичане, и т.н.) и/или

  • Недостатъчна мобилност в таза и слабост в мускулите на седалището и задните бедра (поради заседналост, неправилна техника на движение, недобре балансирана тренировъчна програма и др.)

С всичко това не искаме ви внушим, че различните терапевтични практики са безполезни, дори напротив. Уверени сме, че те имат своето място в един цялостен, проактивен рехабилитационен подход, който на първо място адресира причините за възникването на дадена болка или контузия.

В бъдещи материали ще се опитаме да ви дадем и някои още по-практични насоки за организирането на едно подобно "самолечение".

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май