Азбучна тренировка

За писмовни глезени
Азбучна тренировка

Вие, които четете настоящите редове!

Вие, които пишете на Кирилица!

Вие, които имате глезени!!!

Честит ден на славянската писменост и култура!

Сигурно вече си мислите, че поливаме празника от сутринта и затова бръщолевим за глезени, наред с останалите тематични въпроси и поздравления. Но това въобще не е така! Ние знаем, че е крайно време да ограмотите и глезените си.

Особено тези от вас, които са прекарали цяла зима в ботуши или високи обувки. И още по-особено вие, дами, които обичате да ходите на високи токове. И вие, които седите по цял ден с крака, сключени под стола.

Може би не си давате сметка, но вашите глезени страдат

Страдат, защото сте им отнели свободата на движение, фиксирайки ги в определена позиция. А именно те са една от ставите, създадена да бъде мобилна, т.е. да може да се мърда свободно във всевъзможни посоки. И когато попречите на глезените да правят това, създавате предпоставки за случването на много лоши неща. Защото в момента, в който те не могат да изпълняват предназначението си, се налага всички останали стави нагоре по веригата на вашето тяло да компенсират за това. Което може да доведе до болки в коленете, болки в кръста и дори до болки в раменете и врата.

Но как се ограмотяват глезени?

А вие как се ограмотихте? В началото писахте букви, нали? Същото ще правите и сега, само че с краката си.

Идеята е следната: всеки път, когато ви стане скучно на работа, изпънете краката си напред от седнало положение. Сега си представете, че палците ви са писци и с тях трябва да изпишете буквите от азбуката. От А до Я. Главни и малки. Когато спре да ви е скучно, можете да преустановите с писането или пък да продължите, като успоредно с това изпълнявате и служебните си задължения.

Това ви е тетрадката за упражнения. Целта ви е всеки ден в нея да изписвате азбуката минимум два пъти. Без значение дали ще го направите наведнъж в обедната почивка или на серии в моменти на скука.

Преди да си легнете е време за домашно. Седнете удобно на леглото си, като оставите само стъпалата си да стърчат извън него. И изпишете цялата азбука още веднъж. Внимателно и четливо. След това е време за сън.

Може да ви се струва глупаво и безсмислено. И на нас безкрайното писане на ченгелчета и букви в първи клас не ни харесваше и не разбирахме защо трябва да го правим. Сега знаем. Вашите глезени имат нужда от тази писмовност. Не ги лишавайте от нея!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 27.05.2011 | 10:41
    Aбе това си е сериозно занимание. Евала за идеята. Написах азбуката по 1 път с всеки крак и определено се усеща натоварване :) но след 10тина минути е много приятно :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май