Изкусният измамник в кафето

Кофеинът под прикритие
Изкусният измамник в кафето

За една огромна част от населението на света сутрешната чаша кафе е неизбежен ритуал. Боготворим черната напитка по толкова много причини – някои са упоени от аромата, за други тя играе главна роля в пиесата на социалните интеракции. Трети са си чисто и просто пристрастени и от възрастни хора се превръщат в малки мрънкащи създания, когато са лишени от дневната си доза. Това е нормално – и вие бихте се чувствали зле, ако денят ви е съпътстван с тъпа болка в главата и изтощение.

Този, който предизвиква пристрастяването, както знаете, е Негово Височество Кофеинът. Той е и този, който ви кара да се чувствате все едно нищо не може да ви се опре, след като видите дъното на чашата. Обаче истината е, че вместо ваш най-добър приятел, кофеинът е най-големият измамник в тялото ви. Сега ще го разкрием заедно.

Леко се отклоняваме, за да ви представя и господин Аденозин – невротрансмитер, който се секретира в мозъка, свързва се със специално отредени за целта рецептори, забавяйки нервните клетки и познайте какво – приспива ни се. Количеството отделен аденозин се увеличава с напредването на деня, което е едно прекрасно обяснение защо колкото по-късно става, толкова повече ни се приисква да се хоризонтираме, гушнали някого или нещо, и да захъркаме доволно. Това е нормалният ред на нещата.

Кофеинът се намесва по много груб начин в картинката – присвоява си аденозиновите рецептори, като успешно ги залъгва, че е веществото, за което те са предназначени. Действието е съвсем противоположно – нервните клетки се забързват, поради което хипофизата решава, че се случва нещо важно и започва да секретира адреналин, който ни кара да усещаме прилив на енергия. В същото време се освобождава и повечко допамин, който активира центровете на удоволствието в мозъка, и светът става наш.

Интересното тук е, че кофеинът повлиява отделянето на допамин по начин, притеснително приличащ на механизмите, които използват едни доста по-лоши вещества. Познати са като хероин и кокаин, сигурно сте чували за тях. Те повишават допаминовите нива, като намаляват нормалната скорост на абсорбация на невротрансмитера на удоволствието. Кофеинът взима пример от тях.

Проблемът е, че колкото и кафета да изпием, аденозинът в един момент успява да си върне господството и решава да си отмъсти, както само той си може - сънят се превръща в единствен изход от умората и депресията. Затова гледайте да не прекалявате с любимата кофеинова напитка и да не се подлагате на прекалено дълги безсънни изпитания.

Не знам при вас как е, но честно казано за мен сутрешният ритуал никога няма да бъде същият след като ми е една идея по-ясно какво точно се случва. Това не означава, че бих се отказала от дневната си доза.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май