Фитнесът е навик

Нужна ви е само достатъчно инерция
Фитнесът е навик

Фитнесът може да бъде много различни неща. Но според нас фитнесът е преди всичко комбинация от поведения, чието натрупване във времето води до генерирането на инерция. Именно тази инерция е от фундаментално значение за навиците, които определят здравословното ни състояние, атлетическите ни качества и начина, по който изглеждаме.

Знаем, че навиците не се появяват от само себе си. Поради тази причина всяко едно фитнес начало е особено трудно. Защото, каквото и да си говорим, ходенето в зала и вдигането на тежести в структурирания вид, по който го правим в днешно време, не е естествена дейност. Но сме открили, че може да ни помогне да постигнем определени цели и затова се насилваме да го правим. Не казваме, че е неприятно, дори напротив. Просто считаме, че е неприсъщо на човека. И имаме нужда от известно постоянство, за да го превърнем в рутина.

Съществува една теория, според която, за да изградим един навик, трябва да спазваме свързаното с него поведение в рамките на 21 последователни дни. Горе-долу, това е времето, от което се нуждаем, за да придобием първоначална инерция в т.нар. фитнес. После можем да го обикнем и дори да се пристрастим към него, особено след като станем свидетели на първите резултати. И колкото повече инерция набираме, толкова повече затвърждаваме навика у себе си и той работи за нас. Стига да вярваме достатъчно в него и да не допускаме глупави грешки, естествено.

Това важи не само по отношение на тренировките, но и за всичко останало извън залата, което подобрява  нашето фитнес равнище (хранителен режим, почивка, управление на стреса, любов, секс и т.н.). И, за съжаление, е валидно и за всичко, което го влошава. Според нас е необходимо около два пъти по-малко време (10-тина дни) да изгубим един навик, особено ако е новопридобит. Всяка пропусната тренировка и всяко отклонение от хранителния режим могат да убият инерцията ни и, ако сме достатъчно настоятелни, да подкарат фитнес каручката ни в обратната посока.

С всичко казано дотук се опитваме да ви внушим, че фитнес не се "прави" случайно. Всеки е такъв, какъвто е, благодарение на времето и усилията, които е вложил в едно или друго поведение. Ако искате да постигнете целите си, правете нещата, които ще ви доближат до тях ежедневно. Ако все още не сте доволни от резултатите, тогава ги правете ежечасно. Това не означава да правите тренировка всеки ден или всеки час. Всеки път може да е нещо различно, но винаги трябва да е в унисон с това, което искате да видите, да почувствате или да вдигнете. Четете и се информирайте. Изпробвайте и осмисляйте. Адресирайте мускулните си дисбаланси. Седете по-малко. Почивайте активно, когато се налага. Ходете на масаж и се самомасажирайте. Спете достатъчно, но не прекалено много. Опознайте и обикнете други спортове и активни занимания. Съберете достатъчно положителна инерция посредством постоянно и последователно поведение и няма да усетите кога сте подминали мястото, което в момента ви се струва толкова далечно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май