Как се тренира с мускулна треска?

Ох, зависи...
Как се тренира с мускулна треска?

Обвиняват трениращите с тежести в липса на всякакви мисловни процеси, но аз мога да ви уверя, че прекарваме голяма част от времето си в най-разнообразни размишления и анализи. Спомням си, че като начинаещ имах навика да занимавам съзнанието си с един куп въпроси, сред които централно място заемаше чуденето дали да тренирам, след като зверски ме боли една значителна част от тялото, а по пластичност на движенията се конкурирам с Робокоп.

С течение на времето имах възможност да експериментирам в контекста на различни ситуации и да попрочета това-онова, като на тази база си спестих голяма доза бъдещи загадки от този тип. Но понеже знам, че много от вас все още не са намерили отговора за себе си, тук ще се опитам да ви дам нещо като общи насоки за търсенето му.

Както винаги, кратката версия на този отговор е "зависи". Зависи от това дали възнамерявате да тренирате мускулната група (мускула), която е с треска, зависи как възнамерявате да я тренирате, зависи от стажа ви в залата и сериозността на състоянието ви.

Като за начало, трябва да отбележа, че ако сте напълно начинаещи и сте напълно сковани в резултат от предишната си тренировка, би било най-разумно да се въздържите от всякакви по-натоварващи занимания до момента, в който можете да се движите безболезнено. Ако ли пък сте прекарали немалко време в залата и това съвсем не е първият ви подобен случай, опитайте се да оцените треската по десетобалната скала, където 1 е леко напрежение в мускулите, а 10 е по-ужасно от това току-що да са ви смъкнали кожата и да се опитват да изсвирят "Годишните времена" на мускулните ви влакна с помощта на трион. Нека кажем, че всичко, което надхвърля 4 или 5, не е препоръчително да се комбинира с тренировка, засягаща съответната мускулна група.

756925inm.comАко опитът да докоснете пръстите си изглежда по този начин, забравете за тренировката!За мен най-добрият ориентир в това отношение винаги е бил обхватът на движение или по-скоро – доколко този обхват е ограничен вследствие мускулната треска. Ако сте си навредили дотам, че да не можете да си вдигнете ръцете над главата, не сте в състояние да си завържете връзките на обувките, клякате трудно и ходите като Мама Патка, то тогава бъдете така добри към себе си и стойте далеч от тежестите до нормализиране на положението.

Разбира се, всичко казано дотук важи за случаите, в които бихте искали да тренирате мускулите, които ви болят. Ако имате треска на гърдите, а в съответния ден възнамерявате да натоварвате само долната част от тялото, не виждам причина да не го направите.

Не на последно място, важно е да оцените доколко мускулната треска е придружена от симптоми на претрениране. Ако се чувствате като настинали, имате сериозен спад в силата, страдате от силно нежелание да тренирате, пулсът ви е учестен и ви липсва апетит, най-вероятно имате по-сериозен проблем, който определено се нуждае от почивка.

Казано накратко, ако сте тренирали редовно поне 6 месеца и мускулната треска не ви възпира да изпълнявате упражненията с добра форма и в пълния им обхват, не се колебайте да го направите. В противен случай по-добре изберете тренировката ви да почака ден-два, защото иначе рискувате да я пратите в принудителен отпуск за седмици.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април