Тренировъчни методи: Промяна на амплитудата

Манипулирайте обхвата на движение в зависимост от целите си
Тренировъчни методи: Промяна на амплитудата

Тренировъчните методи с промяна на амплитудата на движение са два и служат за различни цели в зависимост от това дали имаме удължаване или скъсяване на обхвата.

Удължаване на амплитудата. При този метод се цели увеличаване на разстоянието, който съпротивлението (щанга, дъмбел, лично тегло) изминава в рамките на едно повторение. Често срещани начини за удължаване на амплитудата са изпълнение на мъртва тяга с щанга на ниво, по-ниско от нивото, на което е стъпил трениращият (от платформа), набиране с докосване на слънчевия сплит в лоста, лицеви опори върху дъмбели, пудовки или друго възвишение. По този начин се увеличава времето под напрежение, което може да има положителен ефект върху силата и мускулната маса при равен брой повторения една серия.

Това е добър начин за постигане на напредък на дадено упражнение. Вместо повишаване на работната тежест е възможно прогресът да бъде организиран на базата на постепенно увеличаване на амплитудата. Трябва да се има предвид обаче, че поради чисто биомеханични ограничения на човешкото тяло, амплитуди над определена дължина могат да доведат до контузии.

Скъсяване на амплитудата. Скъсяване на амплитудата имаме, когато едно упражнение се изпълнява само в част от пълната му амплитуда. Примерни варианти са полуклекове, избутване от лег без докосване на лоста в гръдния кош в най-долно положение, частични или набирания и др.

Тази техника позволява използване на по-висока работна тежест, отколкото при стандартния обхват на движението. Обикновено се използва за преодоляване на специфичните "мъртви" точки, които трениращият има за конкретното упражнение. В случай, че затруднение представлява финалната, заключваща част на мъртвата тяга, то тогава тази фаза може да се оттренира чрез поставяне на щангата по-високо от земната повърхност. Ако трениращият няма достатъчно сила за изпълнението на цяло набиране, може да започне с непълни повторения. Като цяло е добър вариант за покачване на силата, тъй като дава възможност за адаптация към тежест, която е по-висока от стандартното работно съпротивление или дори от максимума за едно повторение.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май