Тренировъчни методи: Изометрия

Статично натоварване за сила и издръжливост
Тренировъчни методи: Изометрия

Изометричните упражнения са метод за трениране, при който има съкращаване на мускулите, без да се променя нито дължината им, нито ъгълът между прилежащите им стави. Това означава, че за разлика от динамичните упражнения, където има обхват на движение, изометрията е задържане на статична позиция. Съществуват два вида изометрия:

  • Преодоляваща, при която се упражнява сила върху неподвижно съпротивление в опит то да бъде поместено.

  • Отстъпваща, при която подвижно съпротивление се задържа в определена фиксирана позиция в противодействие на гравитацията.

Тялото значително "по-силно" в изометрия, отколкото в изотоника (динамика) – по-лесно е 100 килограма да бъдат задържани, отколкото да бъдат преместени. Особеност на изометрията е, че допринася за увеличаване на силата в обхват ±15º от ъгъла между ставите, при който е приложена. Тоест, ако тренирате изометричен клек в дадена позиция, ще станете по-силни само в част от цялата амплитуда на динамичния му вариант. Поради тази причина изометрията е по-полезна за преодоляване на мъртвите (най-трудни) точки от дадено движение, отколкото за цялостното покачване на сила в тях. Друго удачно приложение на изометричните тренировки е за развитие на статична мускулна издръжливост. Особено подходяща е за подобряване стабилизиращата функция на поясните мускули. Изометричните упражнения са широко застъпени в бойните изкуства за повишаване на издръжливостта в раменния пояс, която е необходима за поддържането на стойка (гард). Изключително малък е приносът им за покачването на мускулна маса.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май