Перфектната тренировка

Познавате ли я?
Перфектната тренировка

По какво разпознавате перфектната тренировка? По това, че мускулите ви стоят напомпани часове, след като сте я приключили? По това, че реки от пот се стичат от вас и сте останали без дъх? Или пък по страхотната мускулна треска на следващия ден?

"Може би", ако тренирате заради неприятното усещане (или, евентуално, с цел отслабване). "Едва ли", ако тренирате, преследвайки конкретни постижения, били те под формата на повече мускули, повече сила или повече други качества. Усещането от тренировката може да бъде индикатор за това как е преминала тя, но не трябва да се превръща в самоцел. Това, че буквално сте се "смазали", не прави сесията ви перфектна. Прави я просто смазваща.

Това, което ви интересува е, как днешните ви занимания ви доближиха до целите, които преследвате. Ще бъдете ли в състояние да тренирате и в утрешния ден? Защото тази тренировка е само едно парченце от големия пъзел, който се опитвате да подредите. И това парченце трябва да бъде поставено в контекста на всички останали тренировки в настоящата ви тренировъчна програма и генералните ви цели изобщо.

От една-единствена тренировка нито мускулите ви ще пораснат, нито ще станете по-силни. Но, ако сте достатъчно старателни, с една-единствена тренировка бихте могли доста сериозно да спънете прогреса си. Защото тя може да ви контузи, да ви причини едноседмична мускулна треска, да доведе до претрениране или дори да ви разболее.

Поради същата тази причина не бихме ви препоръчали да копирате тренировъчните програми на други хора, особено когато тези хора са професионалисти. Тези планове са съобразени с нивото на развитие и индивидуалните особености на съответните хора. Те имат възможностите (финансови, генетични и др.) да тренират по този начин и да се възстановяват. Вие не сте тях. Вие не сте дори и Пешо от втория етаж. Вие сте си вие.

Перфектната тренировка е тази, в която знаете защо правите всяко нещо, което правите. Това е тренировката, в която последното повторение е изпълнено със същата чиста техника, с която сте изпълнили и първото. За нея няма да прочетете нито в списание, нито в интернет. Защото тя е уникална, също като вас.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май