Основи на тренировката с тежести: Темпо

Защо по-бързо и защо по-бавно?
Основи на тренировката с тежести: Темпо

Темпото в една тренировка определя времето за изпълнение на едно движение. Както при повторенията и сериите, различното темпо предизвиква различна адаптация и служи за постигането на различни цели.

 

Темпо

Общо време

Цел

1-0-X

~1-5 секунди

Максимална сила (Мощност)

2-0-1

3

Сила + Маса

3-1-3

7

Маса

8-0-4

12

Стабилност/Контрол

 

С първото число се означава продължителността на ексцентричната фаза от упражнението в секунди. Имайте предвид, че тя не винаги е първа в движението. Примери за това са набиранията и мъртвата тяга.

Второто число е паузата между ексцентричната и концентричната фаза, а третото число е времето за изпълнение на концентричната част. Символът "Х" означава "максимално бързо".

Целта на темпото е да предизвика определена стимулация (напрежение) в мускулите и последваща адаптация. Когато променим темпото, ние на практика променяме скоростта, с която преодоляваме дадено съпротивление.

Съществува обратнопропорционална зависимост между скоростта, с която преодоляваме тежестта, и силата, която генерираме в движението. Колкото по-бавно изпълняваме едно упражнение, толкова по-силни можем да бъдем в него.

Тук в никакъв случай не трябва да забравяте ключовата дума "напрежение". Не е достатъчно единствено да си засичате темпо, трябва да правите това с адекватно съпротивление.

Ако сте в състояние да направите 8 повторения от лег с темпо 3-1-1 на 100 килограма, би било безсмислено да си програмирате същото темпо за 9 повторения на 50 килограма. По този начин не бихте могли да предизвикате необходимия стимул в нервната система и мускулатурата и няма да видите резултатите, които очаквате.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май