12-дневна диета с булгур

12-дневна диета с булгур

Булгурът е от групата на зърнените храни, като от него се подготвя вкусна гарнитура към месо, риба, зеленчуци. Булгур – това е обикновена пшеница, която е натрошена и обработена. Тази зърнена култура на външен вид прилича на царевицата. По време на готвене той  се увеличава до 3 пъти.

Булгурът може да е по-едър и по фин.

Той е известен на човечеството от почти четири хиляди години. В Армения, Индия, се  използва на равна основа с ориза.

Табуле  се прави от зърнени култури и нарязан магданоз. Към нея се слага лук, домати, подправки и подправки. Накрая се овкусява със зехтин и лимонов сок.

Булгурът е богат на витамините:

Бета-каротин (витамин А).

Тиамин (витамин В1).

Рибофлавин (витамин В2).

Пантотенова киселина (витамин В5).

Пиридоксин (витамин В6).

Фолиевата киселина.

Токоферол (витамин Е).

Витамин К.

Витамин РР.

Холин.

В него има макронутриенти и микроелементи: калций, натрий, желязо, магнезий, фосфор, селен, манган, мед.

Булгурът се абсорбира от тялото дори по-добре от пълнозърнестата пшеница.

Препоръчително е да се използва:

·         От хора, които искат да намалят теглото си.

·         Хората с нарушена обмяна на веществата.

·         Пациентите със захарен диабет.

Редовната употреба на булгур, значително допринася за укрепване на стените на кръвоносните съдове и сърдечния мускул.

Булгурът  съдържа достатъчно въглехидрати, но той има всички хранителни вещества, микроелементи и витамини.

Булгурът перфектно подхранва, тонизира тялото и маха стреса.

Тази зърнена култура има благоприятен ефект върху нервната система, подхранва косата и кожата. Тази храна се препоръчва да се яде от хора, които водят активен начин на живот.

Целулоза, която  е повече в булгура, страхотно почиства червата от токсични отлагания, които се събират там за цял живот. В резултат се ускорява метаболизма и човек започва да отслабва.

Друга уникална полза на булгура е, че води до намаляване на нивата на мазнините.

Булгурът е отличен заместител на ориза и картофите.

Как да се готви булгур?

Традиционен метод на готвене:

Необходимо е да се спазва дозата – булгур – кипяща вода (1:2). Може да сложите половин чаена лъжичка хималайска сол. Щом се надуе за 10-20 минути се маха и се оставя за един час. Хубаво е да се завие тенджерата с хавлиена кърпа и задължително с капак.

12 дневната диета с булгур е лесна.

1 чаена чаша се сварява за целия ден, дели се на 3 порции за закуска, обед и вечеря. Сутрин се комбинира с ябълка или кисело мляко, към 10 часа се пие зелен чай, а за обяд се яде втората доза с голяма салата от зеленчуци. След обед 1 зелен чай.

Вечерята е булгур с нискомаслено сирене и една ябълка. Преди сън се пие 1 айрян.

Източник: zdrave.ws
ключови думи:
булгур

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май