Шай Арон: богът на дребните ястия

И на забавните бижута
Шай Арон: богът на дребните ястия

Помните ли, че преди време, в този материал, ви разказах за едни адски готини бижута във формата на храна? Торта-обици, паста-колиета, бисквитки-пръстени и ей такива всякакви вкусни неща, които обаче не стават за ядене...

Е, днес възнамерявам най-накрая да ви срещна със създателя на споменатите уникалности. Той е 27-годишният Шай Арон от Тел Авив, който, за мое огромно щастие, се съгласи да си поговорим за това-онова.

Резултатът от кратката ни виртуална дискусия може да прочетете в следващите редове:

Здрасти, Шай! Казвай бързо: с какво се занимаваш?

В момента съм студент – уча сценичен кино и театрален дизайн. А през свободното си време изработвам бижута и различни миниатюри във формата на храна. Продавам нещицата си в интернет – в онлайн платформата Еtsy, ей тук

Произведенията ти са прекрасни! Какви материали използваш за изработката им? Опиши ни самия процес на направа...

Shay AaronНай-често използвам полимерна глина, защото тя ми позволява да оформям съвсем мънички фигурки и разнообразните детайли по тях. В същото време обаче, комбинирам и други материали в работата си като: стъкло, смола, алуминий и хартия.

Трудно ми е да ти опиша целия процес на изработка просто ей така... Но всичко започва с една добра идея. После, логично, следват и експериментите.

Всъщност, наскоро започнах да документирам изработването на миниатюрите си в Instagram – там може да ме намерите като shayaar ;)

Добре, де. Ами, кога все пак ти хрумна да правиш тези прекрасни бижута? И кое ти е любимото?

Работя с полимерна глина от 2004-та, а миниатюрите ги правя от близо 4 години.

В началото изработвах малки глинени модели, но не на хранителна тематика. Веднъж обаче един мой клиент ме помоли да спретна миниатюра във формата на специфично ястие по повод еврейския празник Пасха.

Страшно ми хареса идеята за фалшива мини храна и оттогава правя само такива скулптури. Що се отнася до любимото ми бижу, изборът тук е безкраен ;) Все пак страшно обичам фалафел-огърлицата си... 

Etsy

Споделяш в едно интервю, че да готвиш с майки си ти действа крайно вдъхновяващо. Кои са другите хора, места и неща, които те вдъхновяват?

О, много са. Британецът Jamie Oliver, например, е един от любимите ми готвачи. Купувам си всяка книга с рецепти, която издаде. Харесвам начина, по който той буквално си играе с храната.

Martha Stewart (журналист, кулинарна вълшебница и бизнес дама - бел. ред. от автора) също ми е голям източник на вдъхновение. Обожавам факта, че тя винаги декорира ястията и проектите си в прекрасни цветове. Изкушава те да ги грабнеш на мига!

Миналата година пък, когато работех по специална миниатюра за магазин във Франция, адски се запалих по френската кухня. Тя ме провокира, за да направя колекцията си с морска храна - "Seafood collection".

Shay Aaron

Shay Aaron

Shay Aaron

Да те върна малко назад в миналото, може ли?

Може, давай.

Имал си проблеми с теглото преди време, но си успял да се справиш с тях, браво! Сега храниш ли се здравословно? А спортуваш ли?

Разбира се, опитвам се да водя здравословен начин на живот. Тренирам по 4 пъти на седмица и бягам по 8 километра всеки уикенд.

Според теб, каква е ролята на родителите в изграждането на хранителната култура на децата?

Ясно е, че малчуганите имитират поведението на майките и бащите си. Иначе казано, от родителите зависи с какво се хранят децата им и колко здрави са те.

Има и другo обаче. Днес хлапетата прекарват доста време вкъщи, пред компютъра, и това допълнително повишава риска от проблеми с теглото още в ранна детска възраст.

А кой е твоят любим сладкиш-изкушение?

Обожавам парижкия макарон. Общо взето, харесвам всички видове пайове и торти. О, да – шоколад също: във всяка форма, вкус и текстура.

Иначе, мога да споделя с вас една сравнително лесна рецепта за парижки макарон. Но съветът ми е да изгледате няколко клипчета в youtube, за да имате идея за целия процес по приготвянето. Трябват ви:

110 грама пудра захар 

65 грама фино смлени бадеми

50 грама белтъци на стайна температура

10 грама захар

Най-напред, комбинирайте бадемите с пудрата захар и ги пресейте два пъти през сито. В друг съд, с помощта на миксер, превърнете белтъците в пяна (най-добре използвайте средна скорост на уреда – бел. ред от автора). Щом бухнат и започнат да се втвърдяват, увеличете скоростта на миксера и започнете постепенно да добавяте обикновената захар. Бийте до втвърдяване и образуване на плътна, еднородна текстура.

След това, с помощта на шпатула, внимателно добавете част от сместа от пудра захар + смлените бадеми. Бъркайте бавно до пълното ѝ усвояване и после добавете останалото количество.

Подгответе тави за печене, като ги застелите с пергаментова хартия. Оформете макароните с пош като кръгчета с диаметър от около 2,5 см. Оставете ги на стайна температура за около 30 минути, докато изсъхнат.

Междувременно загрейте фурната до 145 градуса. Печете бисквитките на не повече от 10-15 минути*. 

Shay Aaron

Готвенето или дизайна?

Готвенето. И дизайна ;)

Какво те очаква в бъдеще?

Нямам търпение да разбера.

Какво ще пожелаеш на читателите ни?

Да правят това, което искат, а не онова, което хората очакват от тях. Щастливият човек е този, който обича да се събужда сутрин... 

*Тук може да откриете и нашата рецепта за парижки макарон, защото и ние го обичаме!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май