Добре, днес съм на вълна експерименти в кухнята и този ден ще бъде отбелязан в календара задължително, тъй като не съм известна с кулинарни наклонности, камо ли талант :) По този повод публикувам рецептата, преди да я изпробвам – въпреки твърденията на десетки хора, че се изпълнява лесно, аз няма да рискувам да ви покажа евентуалния си провал, хехе. Пък и не съм се насочила към най-обичайния десерт на света, а към един от най-любимите ми спомени от Париж – френски макарон.
inm.comНе, не става дума за някоя извратена импровизация с италианска паста, а за така популярния десерт, подобен на нашите целувки, но наричан макарон. Представлява сладък сандвич от две хрупкави бисквитки, слепени с крем или сладко, и обикновено е ярко оцветен. Доста се спори дали родината на десерта наистина е Франция, или е пренесен там от Италия, но това няма особено значение – вариантът, в който е познат днес, със сигурност е дело на парижки сладкар.
В Страната на петлите има доста регионални варианци на пъстрите изкушения, а и в Швейцария имат мнение по върпоса с приготвянето им. По-интересното е, че макароните са особено популярни в Япония и Корея, където ги окусяват с фъстъци, уасаби, зелен чай и дори ... с водорасли.
Аз избрах класическа рецепта за приготвянето на десерта, която е доста семпла, но това до известна степен гарантира сполучливостта й :) Ето и необходимите продукти:
За тестото:
150 грама пудра захар + 1 чаена лъжичка
120 грама фино смлени бадеми или бадемово брашно
белтъците от 4 средно големи или 3 големи яйца
60 грама кафява захар
щипка сол
оцветител според сместа за слепване
Оборудвайте се с:
мощен миксер;
пош;
Начин на приготвяне:
В подходяща купа разбъркайте добре захарта и смлените бадеми. В друг съд, с помощта на миксер, превърнете белтъците и щипката сол в пяна (най-добре използвайте средна скорост на уреда). Щом бухнат и започнат да се втвърдяват, увеличете скоростта на миксера до край и започнете постепенно да добавяте обикновената захар. Бийте до втвърдяване и образуване на плътна, равномерна консистенция.
След това, с помощта на шпатула, внимателно добавете и сместа от пудра захар и смлени бадеми. Бъркайте бавно до пълното й усвояване. Полученото тесто трябва да е с консистенция, близка до тази на лавата – да се разтича бавно.
Подгответе тави за печене – застелете ги с пергаментова хартия. От тестото се получават между 30 и 35 бисквитки за макарони.
inm.comОформянето им ще трябва да направите с пош, но не като целувки, а като дискове с диаметър около 2,5 см. Оставяйте разстояние от 5 см около всеки, тъй като тестото леко ще увеличи обема си. Оставете на стайна температура, докато бъдещите макарони изсъхнат и се образува лека коричка отгоре (около 15-20 минути).
Междувременно загрейте фурната до 160 градуса. Печете бисквитките с леко отворена вратичка на фурната, докато изсъхнат напълно, не повече от 15 минути. Извадете и оставете настрани да изстинат напълно. След това внимателно ги отстранете от хартията, но внимавайте да ни ги натрошите. Така получените бисквити можете да съхранявате в хладилник за 48 часа или да ги замразите за месец напред.
Ако ще ги консумирате веднага, използвайте смес за слепване. Тя може да бъде разнообразна и обикновено бисквитките се оцветяват в същия цвят.
Основата на пълнежа никак не е диетична и изисква:
белтъците от 3 големи яйца
120 грама захар
220 грама масло
Можете да използвате по-плътен течен шоколад, плодов конфитюр, друг вид плътен крем, но това няма да са същите макарони.
Начин на приготвяне:
Разбийте добре белтъците със захарта в огнеупорен съд. Сложете на водна баня (в тенджера с вряща вода) и изчакайте да се загрее, като бъркате често. Това обикновено отнема 3-5 минути, докато захарта се разтопи напълно.
След това разбийте с помощта на миксер на висока скорост за около 3-5 минути до втвърдяването на сместа. Нарежете маслото на едри парчета на стайна температура и добавяйте парче по парче, докато бъркате. Продължете до пълното му усвояване.
Ако овкусите с лешници например, още при приготвянето на макароните, добавете в белтъчената пяна (още в самото начало) светло кафява сладкарска боя. При приготвянето на пълнежа, след като е готов, просто добавете около 130 грама фино смлени лешници. И готово :)
За да получите макарон накрая, отново използвайте пош за нанасянето на пълнежа и най-добре оставете готовите вкусотии да престят 24 часа в хладилник.
inm.com
Добави коментар