Излъжи ме, ако можеш!

Е, ако разпознавахме микроизраженията, най-вероятно, нямаше да могат да ни излъжат...
Излъжи ме, ако можеш!

В случай, че все пак се чудите какво означава "микроизражение" (англ. microexpression), ще задоволим любопитството ви, като ви кажем, че това са всички онези мигновени движения с лице, които дават израз на истинското ни емоционално състояние в момента. А понеже и преди в контекста на езика на тялото се позовавахме на различни важни клечки, вече се разглезихме и пак няма да направим изключение: в науката за микроизраженията ще ни води световноизвестният психолог и специалист по лицеви изражения – Пол Екман.

Преди няколко десетилетия Екман доказва, че човешките емоции се изобразяват на лицата на хора от съвсем различни култури и етноси по идентичен начин. До това заключение той стига, след като показва на представители на изолираното племе форе (Папуа Нова Гвинея) снимки на хора от непознати за тях култури. След като океанското племе безпогрешно различава емоциите, изписани по лицето на хората, психологът заключава, че лицевите изражения са универсални за повечето хора. Използвайки това си откритие, в по-нататъшната си кариера психологът помага на много хора, фирми и организации, за да разкрият истинските намерения на хората, с които комуникират.

Както си говорихме наскоро, езикът на тялото е вечният издайник на тайните, които се опитваме да крием чрез лъжливи думи. Специалисти като Екман обаче работят именно, за да разобличат лъжците по техните жестове и мимики. Какво от това, че думите не казват всичко?

В резултат от изследванията си при племето форе, Пол Екман класифицира седем основни, универсални за всички хора, микроизражения. Характерно за тях е, че те "изгряват" на лицето ни за около 1/25 от секундата и е много трудно да бъдат забелязани, освен ако нямаме специална подготовка. Сложността в цялата работа произтича не само от краткотрайността на въпросните изражения, но и поради факта, че върху тях обикновено се наслагват други физиономии, които прикриват истинските ни чувства. В крайна сметка, нека не забравяме и че мимиките, изобразяващи съвсем различни чувства, могат често да си приличат.

Ето и съвременни фотографии на седемте основни микроизражения, които Екман обособява след първите си опити при племето форе.

inm.com

Радост: по външните ръбове на очите се образуват ситни бръчици, бузите се повдигат нагоре, околоочните мускули се движат.inm.com

Тъга: долният клепач на окото провисва надолу, погледът става разсеян, ръбчетата на устните също сочат надолу.

inm.com

Страх: веждите се повдигат нагоре и вътрешните им краища се събират, горните и долните клепачи се повдигат нагоре, очите се разширяват, долната устна е присвита и напрегната, цялата уста се дръпва леко към ушите

inm.comИзденада: веждите се повдигат нагоре, очите се разширяват, устата е отворена

inm.comПрезрение: устните са свити и само единият им край се издига нагоре в нещо като крива усмивка

inm.com

Гняв: веждите се насочват надолу и вътрешните им краища се събират, очите "заблестяват", устните се свиват

inm.comОтвращение: носът се сбръчква, горната устна се повдига

Може би вече ви се иска да се наврете в нечие лице и да се опитате да разберете какво реално стои зад физиономиите, които прави - дали ви лъже, дали се преструва, дали се държи естествено. Само че трябва да ви разочароваме - както казахме, микроизраженията са бързи като светкавици и за да ги забележим и разграничим, трябва да сме наистина подготвени. В случая могат да помогнат четенето на литература по темата, гледането на образователни видеа и, разбира се - вроденият талант. Докато не се сдобием с някое от тези или всичките едновременно, ще продължаваме просто да се вглеждаме в хората с надеждата да разгадаем какво ни мислят :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май