Пастата за зъби мрази вкусовите ви рецептори

Или защо след като измием зъбките, всичко има толкова ужасен вкус?
Пастата за зъби мрази вкусовите ви рецептори

Закусвате ли? А кога закусвате – преди или след като си измиете зъбите? Аз лично дълго време не можех да закусвам с измити зъби, понеже не ми беше вкусно. Меко казано. Преди си мислех, че за това е виновен силният ментов дъх на пастата, но впоследствие се оказа, че не е съвсем така.

Почти всяка масово достъпна паста за зъби включва в състава си натриев лаурет сулфат, натриев лаурил етер или натриев лаурил сулфат. Тези вещества се наричат повърхностно активни (сурфактанти), но по-приемливо е да кажем, че помагат на козметиката да се пени и по този начин премахва разни нечистотии от тук и там. Също така помагат да не можете да разпознаете вкуса на иначе прекрасната ви храна. Това се случва по два начина, както можете да прочетете и от Mental Floss, само че на английски.

На първо място те потискат вкусовите рецептори за сладко, което означава да забравите за вълшебния вкус на кроасаните и портокаловия сок или каквото друго здравословно закусвате. На второ място разграждат фосфолипидите, които покриват езика на всеки един от нас. По принцип тези молекули притъпяват чувствителността на рецепторите за горчиво, но след намесата на сурфактантите, нещата рязко залитат в посока на този така непредпочитан вкус.

Решения на този проблем има може би две. Едното е да си намерите паста за зъби, в която не фигурират посочените съединения. Това е добра идея, защото същите не се споменават с добро от здравословна гледна точка. Другото е за започнете да си миете зъбите след закуска. Ама тогава пък ще влезем в леко противоречие с една друга статия... Защо да е просто, при положение, че сложното е толкова интересно?

Имате трето решение на настоящия казус? Споделете ни го във фейсбук!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април