Уроци по непукизъм

Няколко характеристики, присъщи на умствено стабилните хора
Уроци по непукизъм

Сега ще ви издам една тайна. Ако да си устойчив психически беше лесно, всички щяха да са си решили здравословните проблеми и щяхме да ядем торта по цял ден, да си пийваме от сутринта, да палим по цигарка и да доживяваме до 100+ годишна възраст.

Шегувам се и не се шегувам. Умението да не ти пука в днешно време е ако не по-важно, то поне еквивалентно по значение на здравословното хранене и редовното движение. Наричат непукистите с какви ли не имена, но истината е, че те волно или неволно полагат грижи за себе си, без това да ощетява когото и да било другиго... прекалено много.

Искате и вие така? Ами, правете като тях...

Не се самосъжалявайте. Научете се да поемате отговорност за всичко, което ви се случва в този живот и осъзнайте, че в него няма честно и нечестно. Дори и да се насадите на пачи яйца, проверете дали пък не стават за ядене или декорация. Лафа с лимоните и лимонадата сте го чували. Въобще, недейте да губите време в мрънкане и оплакване за това как съдбата ви е прецакала.

Вземете емоциите си в свои ръце. В момента, в който позволите на някого да скапе настроението, вие му поверявате властта върху чувствата си. Не шефът е този, който ви потиска, вие сте тези, които се държат като потиснати в резултат от действията му.

Недейте да се шашкате от промяната. Това започна да се превръща в клише, но истината си е истина - човек учи най-много и най-добре извън комфортната си зона. Бъдете гъвкави и любознателни, обикновено нещата се променят за добро.

Не се ядосвайте за глупости. Тоест, примирете се с нещата, които не са подвластни на волята ви. Няма нищо по-ужасно от това да чакаш рейса 40 минути, но в крайна сметка изборът дали да не тръгнеш пеша си остава лично твой.

Не се опитвайте да угодите на всички. Бъдете добри и справедливи в отношението си към хората, но не превивайте гръб в опит да им се харесате. Помнете, че вашите интереси са на първо място, а ако нечии чужди интереси съвпадат с вашите, толкова по-добре и за вас, и за другия.

Спрете да живеете в миналото. Да, много неща можеше да са по-хубави, ако бяхте постъпили другояче, но и вие нямаше да сте тук, ако родителите ви не се бяха срещнали. Затова, каквото - такова. Вземете си необходимите поуки и продължавайте напред. И още нещо...

Не повтаряйте същите грешки. Ако нещо е било глупаво преди, най-вероятно ще бъде глупаво и сега. Но преценете, все пак, понякога е добра идея да опитате втори път :)

Радвайте се на чуждите успехи. Или поне не им се ядосвайте. Знаем, че най-важно от всичко на света е на Вуте да му е зле, но не бъдете наневци.

Имайте малко търпение. Хубавите неща стават бавно, както е казала костенурката. Може и охлювът да е бил, няма значение. Независимо дали се опитвате да отслабнете, да качите мускули или да овладеете ново умение, дайте си необходимото време, за да постигнете осезаеми резултати. Забележете, че тук акцентът е върху постигнете - хубавите неща не се случват от самосебе си, те са плод на вашите целенасочени усилия и постоянството ви. Но това е една друга тема на разговор.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май