Медитация за любов

Или как техниката за вътрешно съсредоточване може да се отрази положително на връзката
Медитация за любов

Вече ни познавате добре и знаете, че сме наистина големи фенове на медитацията. Не е случайно, че сме ѝ посветили цяла поредица от дълги и подробни материали. Разбира се, стараем се не само да пишем за нея, но също и да я практикуваме редовно. Защото, няма майтап, тя ни кара да се чувстваме прекрасно, "освежава" ума ни и ни носи спокойствие и увереност.

Още повече, че, според направено наскоро американско изследване, редовното медитиране може да ни помогне да поддържаме пълноценни отношения с половинката. Йей!

Експериментът

В почуването се включват общо 82 жени, по професия учителки – омъжени или със сериозен партньор до себе си. В продължение на осем седмици дамите преминали през специална програма, по време на която те научили всичко за медитацията и, логично, как да я практикуват. А в края на тренинга участничките споделили, че се чувстват много по-спокойни и уравновесени.

Целта на учените обаче била друга, а именно - да разберат дали придобитото умение ще окаже положително отражение в съвместния живот на мадамите. Затова ги събрали отново, като този път поканили и мъжете им.

Задачата била следната: в продължение на 15 минути двойките трябвало да дискутират болезнен проблем от връзката си. Резултатът: "медитаторките" демонстрирали склонност да изслушват и да проявяват разбиране към доводите на партньора си. Тоест, били готови на диалог, а не за караници, както става обикновено в подобни разговори. 

Нашият коментар

Всъщност, основната сила на медитацията е в това, че ни помага да приемаме емоциите си, било те добри или лоши.

Защото са част от нас и, в известна степен, предопределят постъпките и решенията ни. А, когато можем да обясним чувствата си, значи вече знаем какво ги поражда. И по-важното - как да ги контролираме така, че да не ни изиграят лоша шега впоследствие.

Оттам нататък решенията на проблемите, които иначе тенденциозно избягваме, идват сякаш от само себе си - не единствено по отношение на връзката, но като цяло в живота.

Бонусът е, че медитацията ни дава онова страхотно качество да ИЗСЛУШВАМЕ другия, което е изключително важно в съвместното съжителство. Без него не може, да.

Друг е въпросът, че техниката за съсредоточване в себе си не бива да се възприема като вълшебна пръчица. Не, тя няма да спаси брака ви (връзката), ако противоречията в него (нея) са непреодолими. Факт.

Но ще ви позволи най-накрая да ги приемете и може би ще ви даде сили да продължите напред.

Е, медитирайте и обичайте на макс :) А ние бихме се радвали искрено, ако гореспоменатото изследване се повтори, но този път участниците в него са... мъже. Любопитни сме да разберем какъв ще бъде резултатът =) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май