Да изваеш природа

Впечатляващото изкуство на Ричард Лонг
Да изваеш природа

Чували сте за лендарт, нали? Говорили сме си за този стил и преди. Както подсказва самото му име (от англ. land – "земя" и art – "изкуство"), това е артистична форма, която се реализира чрез най-естествения материал на света – земята. Внушителни и красиви като стихии, творенията на лендарта имат по-висша мисия от това да носят естетическа наслада. Те са метафора на всичко магическо в природата и с необикновеното си присъствие напомнят, че трябва да обичаме, ценим и пазим околната среда.

65-годишният носител на награда "Търнър" Ричард Лонг днес пътува предимно, за да организира международни изложби, където представя най-новите си творби. Но пътят, по който той тръгва в началото, е по-различен. Всъщност, преди години, Лонг наистина представя изкуството си буквално по пътищата на света.

www.richardlong.org

Лонг придобива световна известност през 70-те години на миналия век, когато пътува съвсем ненадейно или пък напълно целенасочено – с цел да твори. Той прави обиколки както в родната си Великобритания, така и по-далеч. Сред посетените от него дестинации са Монголия, Канада, Боливия и други. Където и да отиде, роденият в Бристол артист прави дълги обиколки, след които се вдъхновява за създаването на "скулптури" от природни материали.

По време на работата си с камък, земя и дърво, Ричард променя съвсем малко в околния пейзаж, и то не за да унищожи, а за да акцентира върху природата. Създадените от твореца нови пейзажи понякога са съвсем незабележими, а друг път се превръщат в атракция там, където са създадени.

Често се случва артистът просто да хареса материал и да го занесе обратно в Бристол, в своето студио, където да пресъздаде нов природен пейзаж. И макар че на нас ни допада много повече да срещаме подобни импресии сред природата, не можем да отречем, че дори в галерията изкуството на великобританеца е изключително ценно. Защото чрез него един човек се обяснява в любов на природата.

Още произведения на Ричард Лонг можете да разгледате на сайта му. Поклон пред земята и небето!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май