Каква е истинската причина за маратонското опиянение?

Тялото ни произвежда наркотици и това ни харесва
Каква е истинската причина за маратонското опиянение?

Тези от вас, които практикуват някаква форма на по-продължително натоварване (крос, плуване, колоездене) сигурно са запознати с чувството на еуфория, което ви носи то. Известно в английския като "runner’s high”, това е специфично наркотизиране, което доскоро се обясняваше със завишените нива на ендорфини (опиоиди с морфиноподобен ефект, които се произвеждат от организма) в кръвта в следствие на кардио тренировка или състезание. Както с много други неща, науката все още няма категоричен отговор дали ендорфините са единствените причинители на маратонското опиянение и дали изобщо имат връзка с него.

За да направи нещата още по-противоречиви, съвременната неврология асоциира това чувство с изцяло различна система в тялото – ендоканабиноидната. Това е сравнително непозната за науката система, която първоначално е изследвана в контекста на влиянието на канабиса върху организма. Учените откриват, че тялото разполага с многобройни рецептори, чрез които активната съставка на марихуаната взаимодейства с нервната система и предизвиква обезболяващи и успокоителни ефекти, както и чувство на безгрижие и благоденствие. Още по-интересно е откритието, че тялото е в състояние да произвежда собствени канабиноиди, наречени ендоканабиноиди.

Редица изследвания разглеждат влиянието на тренировките върху ендоканабиноидната система и нейната роля в пристрастяването ни към физическа активност от определен тип. Най-интересен измежду тях е един експеримент от 2010 година. За него френски учени от Университета в Бордо развъждат мишки с нефункциониращи ендоканабиноидни рецептори. Тези индивиди демонстрират склонност да тичат около два пъти по-малко в сравнение с "нормалните" мишоци. Коментарът на учените е, че това вероятно се дължи на неспособността на животните да изпитват удоволствие от физическата активност.

Наличните към момента научни данни са крайно недостатъчни, за да можем да обявим ендоканабиноидите за "новата причина" за маратонското опиянение. За съжаление, гризачите от експериментите не са в състояние да дадат вербален израз на чувствата, които асоциират с тичането. В крайна сметка, трябва да се има предвид, че този тип еуфория е по-скоро субективно изживяване. Всеки човек изпитва усещането по своему и го описва по различен начин. От това, което понастоящем "знае" науката и сме научили от опита си на спортуващи хора, можем да предположим, че става дума за комбинация от няколко различни фактора. Сред тях може да са както ендорфините и ендоканабиноидите, така и чисто психологически и емоционални механизми. Би било прибързано да направим категорични заключения, заменяйки старата теория с нова, без наличието на убедителни причини двете да съществуват паралелно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май