Какво знаем за акупунктурата? Част 1

Акупунктурата през погледа на китайската традиционна медицина
Какво знаем за акупунктурата? Част 1

Акупунктурата възниква в Китай преди около 2500 години като холистична тепария, насочена към подобряване на цялостното благосъстояние у човека, отколкото към симптомите на конкретно заболяване. Първите инструменти на тази практика са били остри парчета камък, кремък, кост или бамбук.

Въпреки, че понастоящем е широко разпространена, тя навлиза на запад едва през 70-те години на ХХ век.

Как се прави акупунктура?

Накратко, акупунктурата представлява забиване на игли в кожата. Може да включва и други видове стимулация на епидермиса. Модерната акупунктура борави и с методи като провеждане на електрически импулси през иглите с цел допълнителна стимулация. Звучи по-скоро като китайско мъчение, отколкото като терапия, но идеята на пункцията е да промени начина на протичане на Чи (виж по-долу) през меридианите в тялото.

Размерът на иглите варира от 3 до 8 сантиметра, като най-дългите се прилагат на месести зони като седалището.

Акупунктурата обикновено не е съпроводена с остра болка, чувството е по-скоро леко боцкане или тежест в конкретната област. Стандартно, иглите се оставят забити в продължение на 15 до 30 минути. Често за постигането на резултат са необходими между 6 и 8 сесии, въпреки че някои пациенти усещат подобрение непосредствено след първата интервенция.

Балансиране на Чи

Чи в традиционната китайска медицина се нарича нормалното протичане на енергиите или жизнената сила през тялото. Счита се, че Чи циркулира през меридиани (енергийни пътища), точно както кръвта тече по кръвоносните съдове. За съществуването на тези меридиани обаче няма научни свидетелства.

За разлика от модерната западна медицина, която е съсредоточена по-скоро върху симптомите на отделни заболявания, традиционната китайска практика е насочена към постигането на динамичен баланс между разнопосочните, но допълващи се "женска" и "мъжка" енергии Ин и Ян. Акупунктурата постига това посредством въпросните меридиани, които се групират в 12 двойки, отговарящи за различните органи, стави и крайници. Вярва се, че пункцията на даден меридиан е в състояние да подобри състоянието на свързания с него орган.

Потокът на Чи се контролира от биологичен часовник, което позволява на акупунктуристите да прецизират диагностиката в зависимост от времето, по което са възникнали симптомите. Например, ако някой страда от кашлица, астма или стягане в гръдната област, това може да се дължи на прекомерна или недостатъчна енергия Чи в белодробния меридиан. Това предположение ще бъде подкрепено в случай, че симптомите са регистрирани рано сутрин – времето, по което в белодробния меридиан има силен приток на енергия.

Допълнителни методи за диагностика на Чи и състоянието на органите от страна на акупунктуриста представляват прегледът на пулса и езика на пациента.

Очаквайте Част 2, където ще разгледаме какво имат да кажат по адрес на акупунктурата "студените" факти, с които борави съвременната наука.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май