Патладжанени рулца със спанак, гъби и пресен лук

Няма да повярвате...
Патладжанени рулца със спанак, гъби и пресен лук

Най-важното

Ако искате в пълна степен да наподобите творението от снимката, гарнирайте ястието със задушен басмати ориз и доматен сос с карамфил и дафинов лист. За доматения сос ще са ви нужни пасатор и:

  • 3 големи домата
  • 1 морков
  • 1 малка глава лук
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 дафинов лист
  • 3-4 зрънца карамфил
  • черен пипер

Доматът се обелва и се накълцва на дребно заедно с останалите зеленчуци. После се задушават с дафиновия лист в малко вода. Когато морковът омекне, се добавят и останалите подправки. След 3-5 минути се сваля от огъня и се пасира.

Казвам се Кирил и бих искал да направя едно признание: Отвратителен месоядец съм! Вродено ми е и мисля, че нищо не може да се направи по въпроса. По принцип проблемът ми е толкова сериозен, че когато в ястието ми няма месо, независимо от погълнатите количества, аз си оставам гладен. Покажете ми безмесна гозба и аз ще ви покажа гарнитура и физиономия на пренебрежение.

Казвам се Кирил и бих искал да направя още едно признание: Когато Антония Вичева приготви в мое присъствие настоящото блюдо, нещо в мен се пречупи. Вярвам, че това нещо е било месоядният ми ген, тъй като в продължение на няколко дни след това трябваше да посещавам специалист, за да си възвърна старите навици. Вече съм далеч по-добре, но споменът за патладжанените рулца все още намира начин да изплува в затормозеното ми съзнание и лечението е само едно. Сега ще споделя с вас рецептата.

Необходими продукти за 4 порции:

  • 2 големи патладжана

  • 1 връзка пресен лук, накълцан наситно

  • 800 гр спанак, цели листа или накълцани наедро 
  • 100 гр гъби (в случая култивирана печурка), накълцани наедро

  • 2 големи моркова, настъргани

  • пресен джоджен, накълцан

  • 2 червени чушки, нарязани на кубчета

  • черен пипер, млян

  • сол

  • кориандър, млян

  • студено-пресован зехтин

Начин на приготвяне:

Патладжаните се нарязват на тънки филийки по дължина и се осоляват, за да се оттече горчивият сок от кората. Престояват около 30 минути и се изплакват. После леко се намасляват със зехтин и се поставят в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се запекат и омекнат.

Плънката се приготвя, като в зехтин се задушават морковите и пресният лук. После се добавят нарязаните гъби. Като са готови, се слагат чушките и малко след тях - спанакът и подправките. Бърка се около 2-3 минути, след което време чушките би трябвало да са омекнали, но все още хрупкави.

Патладжанените филийки се покриват с плънка и после се завиват на руло.

Казвам се Кирил и отивам за патладжани. Съветвам ви да направите същото.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 4
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 4
    от Не е посочен | 04.11.2011 | 11:51
    Отговор на коментар #3 от : mogo blagodarq,lek den
  • 3
    от Не е посочен | 04.11.2011 | 10:32
    Отговор на коментар #2 от : Дора, това е ужасяващ пропуск от моя страна :) Посипвам си главата с пепел и редактирам рецептата след кратка консултация с Антония. Извинете ме за закъснелия отговор, също така :)
  • 2
    от Не е посочен | 03.11.2011 | 17:06
    Патладжанени рулца със спанак, гъби ипресен лук.ne razbrax kude se slaga спанакa
  • 1
    от Не е посочен | 16.06.2011 | 12:20
    Прекрасна идея :) Довчера ще се муа патладжан :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май