Грижи за косата отпреди половин век

От книгите на баба
Грижи за косата отпреди половин век

Сигурно много от вас имат запазени опашки и плитки на вашите майки, баби и дори прабаби, били така благосклонни не само да си отрежат косите, но и да ги запазят в стария скрин или ракла. На момичетата, които разполагат с такава коса, не им трябва да си купуват екстеншъни и изкуствени коси, щом могат да си прикрепят бабината. Тези, които са виждали запазените отрязани гриви, са забелязали колко здрави, дълги и красиви са. Аз лично имам запазена опашка и я използвам, когато косата ми ми се струва прекалено къса или изтощена. Явно жените от старите поколения са знаели как да се грижат за плитките си или не са ги изтощавали толкова, колкото нас сега. Ето някои съвети на половин век за красива коса, намерени в архива на баба:

"Косата предпазва главата от студа и от топлината. Тя е естествено нейно украшение. Състоянието на косата зависи от много фактори – преди всичко от общото здравословно състояние на организма (особено от състоянието на нервната система), от състоянието на кожата на главата, в която се намира живата част на косъма – коренът му. Косата на младия и здрав човек е буйна, гъста, лъскава и еластична, а на болния и възрастния – рядка, чуплива, без блясък.

За да бъде здрав, лъскав и еластичен, косъмът трябва постоянно да се омазнява. Когато се омазнява сама обилно и бързо, косата може да се мие на 5 - 6 дни, особено ако е къса. Сухите коси се мият по-рядко - на 10, а даже и на 12 - 15 дни. След измиването и подсушаването те се нуждаят от допълнително омазняване с масло за коса или брилянтин.

Косата се мие с мека вода – снежна, дъждовна или преварена. За омекотяване на 1 л вода се прибавя не повече от 1 ч. л. сода, боракс или 1 ч.л. амонячен разтвор на 2 л вода. За да се неутрализира сапунът, останал по космите, след измиването косата се изплаква с вода, в която има 1-2 с.л. оцет на литър. От това косата става по-лъскава и мека.

След измиването много сухите коси се омазняват леко с няколко капки брилянтин или зехтин, размазвани по дланите, или с приготвена в аптеката смес от салицилова киселина 1 г, рициново масло 20 г, зехтин 40 г, течен парафин 40 г, парфюм 0,5 г.

При честото къдрене и боядисване космите изтъняват и стават сухи и чупливи. За подобряване на състоянието им се препоръчва следната маслена баня (компрес): 1 с.л. рициново масло и 1 ч.л. спирт (или 2 ч. л. силна ракия) се разбиват добре. Тази течност се прибавя на капки при постоянно бъркане в ½ жълтък, докато се получи равномерна смес. С помощта на четка за зъби сместа се нанася върху корените на космите, а после се втрива в кожата с върха на пръстите (масаж). След това косата се завива добре с натопена в гореща вода и изстискана кърпа. Върху кърпата се поставя найлонова материя (мушама или плувна шапка), а най-отгоре хавлия. Компресът стои 1-2 часа и се измива с топла вода без сапун (жълтъкът замества сапуна).”

Ако внимателно сте чели, може би сте открили някои неща, малко странни за приложение в днешни условия. Частта с миенето на косата на 15 дни би се сторила абсурдна на хората, сикнали да го правят всеки ден или през ден. Но явно всяко време крие своите тайни за красота и ако преди 50 години грижите за косата са били едни, то сега са други. Лесно можем да направим съпоставка в крайните резултати, ако сравним косата си с тази, завещана от майките, бабите, прабабите…

Бихте ли изпробвали половинвековните съвети за грижа за косата? Споделете на страницата ни във фейсбук.

Източник: Aвт. колектив: А.Танева, д-р Г. Гочев, д-р Д. Стефанова. "Дом, семейство, бит". Издателство "Земиздат", 1967

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май