Тренировка за ума

Поддържайте сивото си вещество в добра форма ето така...
Тренировка за ума
inm

Не, никога не забравяме, че, освен тялото, трябва да упражняваме и ума си. Затова често намираме време, за да изпълняваме следните чудесни умствени тренировки:

Четем на глас

Практиката активира различни центрове в мозъка и, за разлика от четенето наум, е по-ефикасен начин за подобряване на паметта. Поне това твърди американският лекар Даун Бюз, а ние сме склонни да се съгласим с подобна теза.

Единственият проблем е, че въпросното занимание доста изморява гласните струни. Но за да съхраним гласа си, прибягваме до ето този лек.

Пишем на ръка

763348inmВъпреки че сме до болка свикнали с клавиатурата (да не кажем – пристрастени към нея), често драскаме с химикал върху белия лист – подготвяме мемоарите си :) Извън кръга на шегата, изследване от 2008-ма показва, че писането на ръка е много по-добро за мозъка от тракането на клавиатура...

Танцуваме

Ама, разбира се! Танците са страхотен подарък за ума. Ученето на нова хореография изисква от нас да напрегнем мозъчните си клетки, за да усвоим по-бързо различните движения и да ги свържем в една завършена цялост.

Според някои изследвания, балните танци (валс, танго и т. н.) са най-подходящи за поддържане на сивото вещество в тип-топ форма. Не е случайно, че на много места по света тангото, например, се прилага като лечебна терапия в случаи на Алцхаймер.

(Под секрет: страшни фенове сме на народните танци :) 

Ми, това е то. Пожелаваме и на себе си, и на вас свеж и остър като бръснач ум. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април