7 дневна пролетна прочистваща диета

Храненето като лечение
7 дневна пролетна прочистваща диета

Как да съхраним доброто си здраве, енергия и перфектна фигура?

Отговорът на този въпрос е комплексен и като начало трябва да сте наясно, че храната е нашият най-голям приятел, но и враг! Грижата и правилното отношение към нея може да ни спести множество главоболия, които биха се превърнали в сериозен здравословен проблем с течение на времето.

Инвестирайте в здравето си, като промените начина на мислене и стила си на живот.

Предлагам ви интересна и полезна гледна точка на изтъкнатия специалист по холистична медицина д-р Шиам Сингха, който дава ценни съвети за хранене и лечение чрез диетите на аюрведа в книгата му "Храненето като лечение”.


1505111Изток-Запад


Според философията на д-р Шиам Сингха, няма по-добър начин човек да поддържа здравето си в отлична форма от правилно подбраните храни и психическата нагласа.

В своята книга "Храненето като лечение” Сингха дава ясни и практични съвети, които са лесноприложими в забързаното ни ежедневие. Той набляга на правилните комбинации на храните, вместо да ги отрича.

Сериозно място в книгата отделя на психологическата нагласа и връзката между съзнание и тяло.

1505112Изток-Запад

Шиам Сингха обръща специално внимание на благотворното влияние на медитацията и аюрведа, като част от постигането на хармония и добро здравословно състояние. Предлага хранителни режими при различни заболявания и повече от 30 различни диети, които ще ви представим в поредица на страницата на fitwell.

Като начало ви предлагам:

Пролетна прочистваща диета, която ще ви помогне да се заредите с енергия и да постигнете отлично освобождаване от натрупаните през зимните месеци токсини. Лесна е за изпълнение, но се нуждаете от мотивация, за да я доведете до успешен финал.
Подгответе се за диетата, като приемате само сурова храна в деня преди началото ѝ.

Ден 1

Плодов сок, разреден с дестилирана или декалцирана вода, се редува с чиста зеленчукова супа от сезонни зеленчуци. За зеленчуковата супа използвайте 6 чаени чаши нарязани на ситно или настъргани зеленчуци. Варете ги в 4 литра вода, докато останат само 2 литра. През деня пийте по чаена чаша от супата на всеки 2 часа.

Ден 2

Същото като в Ден 1.

Ден 3

Три хранения само с пресни плодове – ананас, праскови, ябълки, портокали, грейпфрути, круши и други ваши любими плодове. Ако искате, яжте пресните плодове смесени.

1505225Thinkstock/Guliver

Ден 4

Същото като в Ден 3, плюс 1 ч.ч. разтворим биологичен зеленчуков бульон при всяко хранене.

Ден 5

Закуска: Пресен плод и био кисело мляко.
Обяд: Голяма салата от маруля, кресон и настъргани моркови; стафиди, сушени сини сливи или фурми.
Вечеря: Приготвени на пара зеле и моркови и 50 г мариновано тофу – сготвено или сурово.

Ден 6

Закуска: Пресен плод с пшеничени кълнове и био кисело мляко.
Обяд: Голяма смесена салата с 3 сухара с масло.
Вечеря: Брюкселско зеле на пара или зелени листни зеленчуци, органично отгледани картофи, изпечени с кората; печени ябълки, пълнени със стафиди и карамфил.

Ден 7

Пълнозърнест хляб, мед, пълнозърнеста зърнена закуска, пресен плод, смесена зелена салата, плодови сокове, разредени с вода.

Съвети

1505223Thinkstock/Guliver


Всяка вечер взимайте гореща вана с 500 г английска сол (магнезиев сулфат), 500 г морска сол и 125 г сода бикарбонат. Може да добавяте и по 1 ч.л. синап на прах и червен пипер. Внимавайте да не докосвате или търкате очите си. Изправяйте се бавно, за да не ви се завива свят, взимайте студен душ и се подсушавайте с хавлиена кърпа. Лягайте си веднага след това, облечени с топла пижама.

Ако нямате вана, редувайте горещи и студени душове. Нека водата облива гръбнака ви: 3 минути гореща и 1 минута студена вода. Повтаряйте цикъла по 3 пъти, като завършвате със студен душ.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април