12 комбинации от суперхрани, които е добре да ядете заедно

Любопитно и полезно!
12 комбинации от суперхрани, които е добре да ядете заедно

Въпросът не е само какво и колко да ядете, но и как да комбинирате храната си, за да извлечете максимални ползи от нея. Част от комбинациите най-вероятно сте чували, но за други ще сте изненадани. Преимуществата за вашето здраве ще са значителни, така че не пропускайте съветите поместени в тази статия, част от които са дело на Синтия Сас, автор на книгата "Отслабни сега.”

1.Черен боб + червени чушки

Черният боб е изключително богат на желязо, което би се усвоило до шест пъти по-добре благодарение на витамин С съдържащ се в червените чушки. 

2. Семе от коприва + мед

Семето от коприва в комбинация с мед е идеална енергийна храна за страдащите от железен дефицит. 

3. Домати + студено пресован зехтин

Знаете, че студено пресованият зехтин носи сериозни ползи за сърдечно-съдовата система и увеличава нивата на добрите мазнини в кръвта ви, което допринася за смъкване на лошия холестерол. Комбинацията между двете суперхрани се превръща в още по-мощно оръжие носещо ползи за тялото ви. Според изследване проведено с доброволци, тези които всекидневно са употребявали домати със студено пресован зехтин усвоили напълно антиоксидантите от ликопена съдържащ се в доматите, за разлика от тези използващи комбинацията със слънчогледово олио. Специалистите твърдят, че тази комбинация е добра превенция срещу ракови заболявания. Преминали през термична обработка до 220 градуса по Целзий, зехтинът и доматите не губят полезните си свойства. Добавете към тях няколко скилидки чесън и пресен босилек и ще получите отличен сос за паста. 

4. Сьомга + брасика /декоративно зеле/

Усвояването на калция зависи изцяло от витамин D, така че комбинацията между двата продукта ще ви помогне да увеличите калция в организма си по естествен начин.

5. Броколи + домати

При проведеното проучване от 2007 година е установено, че комбинацията е добра превенция срещу ракови заболявания. При опитите в рамките на пет месеца учените открили, че раково образование на простатата забавя развитието си.

6. Зелен чай + черен пипер

Спрете да добавяте мед в чая си! Проучването посочва, че е по-добре към него да настържете черен пипер. Зеленият чай е известен със своите антиоксидантни свойства, да забързва метаболизма и да има противораков ефект, но комбинацията с черен пипер още повече засилва ползите от чая.

7. Куркума + черен пипер

Куркумата е известна със своите ползи за здравето. Изключително подходяща е в борбата с всякакви вирусни инфекции, тъй като притежава антисептични и антибактериални агенти. Полезна е за сърдечно-съдовата система, като успешно забързва метаболизма и намалява триглицеридите в кръвта. В комбинация с черен пипер полезните й свойства се засилват 1000 пъти.

8. Брюкселско зеле + зехтин

Брюкселското зеле е богато на витамин К, който участва в процеса на кръвосъсирването и е полезен за костите. Витамин К се усвоява най-добре в комбинация със сурово пресован зехтин. 

9. Кале /декоративно зеле/ + бадеми

Калето е богато на витамин К и Е – антиоксидант, който засилва имунната система и предпазва от рак и сърдечно-съдови заболявания. Добре е да се приема с мазнина, но в комбинация с бадеми ползата от двата продукта значително нараства.

10. Черен шоколад + ябълка

В кожата на червените ябълки се съдържа флавоноида керцетин, който има противовъзпалително действие. Какаото в черния шоколад е богато на катехини – антиоксиданти, които противодействат на втвърдяването на артериите. Комбинирани двата продукта помагат за разрушаването на съсиреци в кръвта.

11. Чесън + сьомга

Чесънът ще допринесе за вкуса на сьомгата и в същото време ще намали значително триглицеридите в кръвта. Според изследванията извършени от учени върху група пациенти приемали комбинация от чесън и рибено масло, тоталния холестерол и лошият холестерол са намалели с 12.2%  и 9.5 %.

12. Пълнозърнест ориз + лук + чесън

Пълнозърнестите храни са богати на желязо и цинк, но имат натурални съставки, които ги свързват с минерали, което ги прави по-трудни за усвояване. Храни богати на сяра, като чесън и лук могат да ви помогнат да извлечете ползите от пълнозърнестите продукти. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април