Модни диети 2012: 4,5 килограма за 10 дни

Бърза и здравословна диета едновременно? Май може...
Модни диети 2012: 4,5 килограма за 10 дни

Както стана ясно, в световен мащаб хората, които се борят с излишните килограми, предпочитат да правят това чрез промяна в диетата си. Понякога обаче няма време за продължително спазване на добре балансирани хранителни режими. А в такива случаи трябва да се внимава – кратките, силно ограничаващи диети често имат обратен ефект и могат да бъдат наистина опасни за здравето.

Едно от възможните решения идва от популярната фитнес треньорка Джаки Уорнър и новата й диетична книга, която списание Time смята за интересен вариант за отслабване. Ето и детайлите:

10 Pounds in 10 Days

Свободен превод: 4,5 килограма за 10 дни (1 паунд е равен на 0,453 кг, бел. ред.)

Автор: Джаки Уорнър

Издадена на: 20 март 2012 г.

Идеята: Това съвсем не е първата книга на внушителната блондинка. Всъщност, 43-годишната Джаки има собствен фитнес център, добре поддържан сайт, серия DVD-та с упражнения, книги, пише статии и прави демонстрации за най-големите издания в САЩ и, изобщо, се е превърнала в бранд за здравословен начин на живот.

10 Pounds in 10 Days освен това съвсем не е просто четиво на тема отслабване, а програма, която включва подробно хранително меню, конкретни тренировъчни комплекси, образователни детайли, свързани с устройството на тялото и метаболизма, и схема за запазване на постигнатите резултати.

Подзаглавието на книгата гласи, че това е "тайната програма на звездите за бързо отслабване". Авторката твърди, че схемата е разработена на базата на дългогодишния й опит с популярни личности от ранга на Джулия Робъртс, Мария Шрайвър, Пол Макартни, Аланис Морисет и други.

Първата част на 10 Pounds in 10 Days се фокусира върху обмяната на веществата в тялото, колко е важна храната за поддържането на нормално тегло и защо програмата на Уорнър реално работи. Втората част представлява детайлно обяснение на 3-те етапа на схемата, а последната част е посветена на това как да задържите постигнатите резултати. Цялата философия на книгата е синтезирана в 3 неща: яж, движи се и вярвай.

Всяка фаза от програмата трае 10 дни, за които е дадено точно и ясно разписание. Изпълнението на хранителната част е максимално улеснено – предоставени са списъци с храни, разпределени като консумация на ежедневна база. Храненията са по 6 на ден, в миниатюрни порции. Рецептите са малко, което означава, че почти не се изисква готвене или то е много опростено. Посочено е дори конкретно количество вода, което да се приема с всяко хранене.

Калориите са по 950 във всеки от първите 10 дни, през следващите достигат 1200, а в последната фаза – 1500 дневно. Във всяка 10-дневка менюто е идентично, с малки, калорични промени.

Тренировъчната схема е добре обяснена и илюстрирана с множество снимки, които показват много добре техниката за изпълнение на всяко движение. Изисква минимално оборудване: чифт леки и чифт по-тежки дъмбели или гири, както и въже за скачане. Всяка сесия трае между 30 и 45 минути, като няма пълни почивни дни

Програмата включва 5 различни тренировъчни методи, които се комбинират по определен начин. Първият е т.нар. кардио ускорение – спринтове или сесии с високо темпо, които траят 1-2 минути и се изпълняват между сериите упражнения с тежести. Вторият метод всъщност е особено популярният напоследък интервален тип тренировка, като тук конкретно се редуват интервали на интензивно кардио с такива на отдих в различни съотношения.

Третият метод са добре познатите суперсерии, а четвъртият – кръгова тренировка за цялото тяло. Последната се прави 2 пъти за всеки 10 дни.

Накрая Джаки включва и изпълняване на упражнения до отказ на принципа пауза-почивка. При него едно движение се прави до отказ, следва кратка почивка (до 15 секунди) и продължение до следващ отказ или до нова почивка и натрупване на определен брой повторения. В 10 Pounds in 10 Days повторенията трябва да бъдат 100, независимо колко почивки изисква това.

Нашият коментар: Книгата изглежда добре структурирана, а най-голямото й достойнство е, че задава конкретна цел и обещава реалното й постигане за фиксиран период от време. Детайлната програма улеснява максимално много всеки читател, без да го затруднява с изчисления, следване на строги схеми по часове, броене на калории и т.н. Илюстрациите към упражненията пък са наистина добри и минимализират шанса от контузии. Самите движения могат да се правят вкъщи, навън или в зала и не са прекалено ангажиращи.

Основният недостатък е, че книгата едва ли ще бъде преведена на български, тъй като диетичният план е крайно конкретен. Не предполага заместители, а в същото време включва протеинови и енергийни блокчета и вафли, някои от които с марката на самата Уорнър, които не могат да се открият в Европа, камо ли у нас. Това прави и изпълнението на режима трудно или ужасно скъпо, ако някой реши да си поръча нейните продукти от САЩ.

Освен това трябва да отбележим, че първата фаза на диетата е доста рестриктивна – 950 калории са наистина малко на дневна база, било то и в рамките на 10 дни.

Като цяло сме на мнение, че трудът на Джаки Уорнър си струва да се прегледа, най-малко заради упражненията, показани вътре, и тренировъчната схема, изградена така, че тялото да може да се подлага на натоварване всеки ден.

Цената на книгата е между 16 и 21 щатски долара, без доставката до България.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 6
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 6
    от Не е посочен | 14.07.2012 | 09:08
    Много интересно любопитна съм и ако можете да ме информирате от къде да си я поръчам ще Ви бъда благодарна.
  • 5
    от Не е посочен | 27.06.2012 | 20:29
    Аз мисля,че трябва да е постепенно и с определен режим и продукти за хранене,а не тотално изключване на някои
  • 4
    от Не е посочен | 24.06.2012 | 20:37
    Доста глупаво е да се фиксират килограми... Ако аз тежа 55 кг, а друг - 90, и двамата ли ще свалим по 4,5 кг?
  • 3
    от Не е посочен | 24.06.2012 | 20:33
    4,5 КИЛОГРАМА ЗА 10 ДНИ > И това нима е здравословно?!
  • 2
    от Не е посочен | 08.06.2012 | 14:57
    Всички тези неща могат да се изпълнят и в България. Има прекрасни протеинови храни и блокчета, също американски и то най-добрите в света и те се предлагат и в България. Най-важното в храненето е баланса.
  • 1
    от Не е посочен | 01.06.2012 | 20:00
    tova li vi e dietata ??? reklama na kniga ......

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май