Картофена яхния с пиле

Ароматът от детството!
Картофена яхния с пиле

Картофената яхния с пиле е любима гозба, която баба приготвяше с домашно пиле или кокошка.

Спомням си, че на това ястие най-често се радвахме с излизането на първите пресни картофи, защото имат специфичен сладък вкус, а и са по-водни – идеални за приготвянето на яхния.

Баба слагаше тенджерата на печката и ястието си къкреше само, а тя през това време се занимаваше с редица други домакински задължения.

За да получите същия автентичен вкус и аромат от детството би било добре да разполагате с домашно пиле.

Необходими продукти:

1637383Thinkstock/Guliver

800 грама пиле
800 грама картофи
250 грама консервирани домати
600-700 милилитра вода
1 глава кромид лук
1 стрък праз лук
3 скилидки чесън
2 моркова
1 червена чушка
1 супена лъжица червен пипер
черен пипер
сол
чубрица
1 супена лъжица брашно за сгъстяване на яхнията
зехтин или олио от семки за грозде или 1 чаена лъжица масло
1 връзка пресен магданоз, може сушен или замразен

Нарежете трите вида лук и ги сложете в дълбока тенджера с мазнина, която сте избрали за готвене. Задушете в рамките на 2-3 минути на слаб огън. След което добавете предварително нарязаното на порции и измито пиле и задушете за още 2-3 минути. След което добавете червения пипер като бъркате енергично, водата, доматите, обелените и нарязани на едри кубчета картофи.

Оставете яхнията да къкри на тих огън до пълна готовност. Накрая добавете разтвореното в малко вода брашно, за да се сгъсти и прибавете останалите подправки.
Гарнирайте с нарязан магданоз. Сервирайте със сезона салата!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Водолей
21 януари – 19 февруари