Някои от най-добрите храни против стареене

Някои от най-добрите храни против стареене

Изразът може да ви звучи твърде познат, но вие сте това, което ядете. Въз основа на това нека разберем кои са най -полезните хранителни продукти, които ви позволяват да останете млади и красиви.

Легендарните плодове и зеленчуци

Пет пъти на ден е най-добрият начин за постигане на здрава и сияйна кожа. Изпълвате тялото с огромно количество витамини, минерали, фибри и вода. Заедно с храненето и почистването, витамин С укрепва капилярите и подобрява производството на колаген, докато витамин Е (съдържащ се в големи количества в кивито и авокадото) и бета каротин (пигмент, открит в моркови, кайсии и манго) неутрализират ефектите на свободните радикали, които могат да допринесат за преждевременно стареене.

Богатите източници на витамин С включват цитрусови сокове и плодове, пъпеш, ягоди, домати, чушки и зелен грах. Храните богати на калий помагат за регулиране на нивата на течности в клетките и за борба с подпухналостта и задържането на вода в организма.

Богати на витамин С, бета каротин и способни да спрат свободните радикали, боровинките са една от най-добрите храни против стареене. Най -голямата полза идва от пресните плодове, тъй като имат максимално съдържание на витамини и хранителни вещества – кожата ви просто ще сияе от здраве!

Пълнозърнести продукти

Пълнозърнестите храни са богати на фибри, които са от полза за кожата по различни начини. Те са полезни и за храносмилателната система, като ви помагат да останете сити за по-дълъг период от време и предотвратяват запек. И когато храносмилателната система работи добре, кожата ще излъчва здраве и енергия.

Пълнозърнестите храни също съдържат витамини от група В, а именно В2 и В3, които подпомагат нормалното функциониране на кожата. Увеличете приема на пълнозърнести храни като овесени ядки и кафяв ориз и избягвайте рафинирани зърна като бял хляб, бяло брашно и бял ориз.

Пълнозърнестите храни, заедно с пшеничните зародиши, също съдържат селен, минерален антиоксидант, който помага да се сведе до минимум излагането на UV лъчи, а изследванията показват, че може да помогне за предотвратяване на рак на кожата. Цинкът, който също се съдържа в пълнозърнестите храни, помага за поддържането на еластиновите влакна и колагена, които помагат за укрепване на кожата и намаляване и предотвратяване на бръчки.

Протеин

Ако в тялото ви липсват протеини, това ще се отрази негативно на косата, кожата, зъбите и ноктите.

Ключовите основи за тялото са храни богати на протеин като птици, риба, яйца, месо, сирене, сушен грах, боб, нахут, зърнени храни и соя. Рибата е един от основните източници на протеини, фибри и много хранителни вещества.

Животворящата вода

Почти две трети от тялото ни се състои от вода. Водата е от съществено значение за правилното храносмилане, а когато няма достатъчно вода, натрупаните в тъканите токсини причиняват влошаване на тена, общото състояние на организма и освен това ускоряват процеса на стареене.

Страхотни мазнини и масла

Изключвайки мазнините и маслата, особено ненаситените, можете да нанесете неизмерима вреда на външния си вид. Мазнините са съществен елемент, който осигурява хидратация на кожата. Що се отнася до холестерола, има и "добри" форми, които предпазват от сърдечна недостатъчност.

Увеличете приема на зърнени храни, маслини, фъстъци и рапично масло, ядки, семена и риба като сьомга и скумрия.

Авокадото съдържа най-мощната комбинация от вещества против стареене: витамини Е и С, които премахват свободните радикали. Ако не обичате или не ядете риба, конопеното масло е добър вегетариански източник на омега-3 мастни киселини. Той е богат и на витамин Е, високо количество антиоксиданти, необходими за поддържане на младостта на кожата.

Фантастичната риба

Мастните риби като сьомга, херинга, скумрия и сардини са основният източник на важни мазнини, наречени омега-3 мастни киселини.

Те имат широк спектър от свойства против стареене. Диетата със сьомга помага за изглаждане на линиите и бръчките, като същевременно стяга кожата. 

 

Елена Караулянова, spiritell.com

 

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април