Eнсет: Новата суперхрана, по която всички полудяха

Eнсет: Новата суперхрана, по която всички полудяха

Учени твърдят, че растение с името енсет, което се консумира масово в Етиопия, може да бъде нова суперхрана и да спасява животи в условията на променящия се климат.

Наподобяващото банан растение има потенциала да изхранва над 100 милиона души в условията на затоплящ се свят, сочи ново проучване.

Растението е почти неизвестно извън Етиопия, където се използва за направата на каша и хляб.

Изследвания предполагат, че наричаното "фалшив банан" растение може да се отглежда много по-мащабно в Африка.

"Това е растение, което може да играе наистина важна роля по отношение на справяне с проблема продоволствената сигурност и устойчивото развитие," казва пред BBC доктор Уендауек Абебе от университета Хауаса в Ауаса, Етиопия.

Енсет е близък роднина на банана, но се консумира само в една част от Етиопия.

Наподобяващият банан плод от растението е негоден за консумация, но съдържащите скорбяла стебла и корени могат да преминават процес на ферментация и да бъдат използвани за направата на каша и хляб.

Енсет е основен хранителен продукт в Етиопия, където около 20 милиона души разчитат на него за храна, но растението не се отглежда на друго място, макар че диви негови роднини, които не са считани за годни за консумация, растат чак в Южна Африка, което предполага, че то може да вирее и на много по-обширна територия.

Използвайки селскостопански проучвания и изкуствени модели, учените са прогнозирали обхвата на териториите, на които може да се отглежда енсет в следващите четири десетилетия. Според тях растението може да изхранва над 100 милиона души и да подобри продоволствената сигурност в Етиопия и други африкански държави, в това число Кения, Уганда и Руанда.

"Това растение има някои наистина необичайни характеристики, които го правят абсолютно уникално," казва Джеймс Борел от Кралската ботаническа градина в Кю. "Садите го по всяко време, берете го по всяко време и е целогодишно. По тази причина го наричат дървото срещу глада."

Източник: profit.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април