Черният шоколад като фитнес приятел

Намалява мускулната умора
Черният шоколад като фитнес приятел

Той е сладко-горчив, изкушаващо ароматен и абсолютен фаворит на целия ни екип. През последните години самоотвержено се грижи за здравето на хиляди хора по света. Безпроблемно понижава високо кръвно налягане, подобрява кръвообращението и повишава съпротивителните сили на организма. Дами и господа, сега е най-подходящият момент да благодарите на Мистър Черен шоколад!

Да не говорим, че съвсем наскоро учени добавиха ново постижение към дългия му списък с добри дела. Оказва се, че отличникът има способността да подобрява и фитнес представянето, ако бъде разумно хапнат преди тренировка. Как?

Експериментът

Във въпросното проучване била включена група от мишоци, на които предстоял амбициозен маратон. Преди състезанието една част от тях се почерпила с коктейл от екстракт от епикатехин, а другата - само с вода. Припомняме ви, че епикатехинът е флавоноид, който може да бъде открит в какаото.

Оказало се, че плъховете, които пили шейк, тичали с 50% повече от съотборниците си, приели само прозрачна течност. Според експертите въпросният флавоноид има способността да блокира определени рецептори в мускулите, като по този начин намалява умората по време на тренировка.

Прекрасна новина, нали? Внимавайте обаче! Това не означава да изяждате промишлени количества черен шоколад преди спорт.

Нужни са ви само 5 грама от черния разбойник, за да усетите магическия му ефект. Което означава – около блокче и половина. Малко, но от сърце, както се казва :)

А преди да ви оставим да се радвате на сладко и успешно спортуване, нека ви подсетим за още един приятел в спортните предизвикателства. Ето този.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 22.09.2011 | 15:26
    Наслаждавайте се на черния, натурален шоколад полезен за здравето!
    http://iveinrecipes.blogspot.com/

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април