Тичайте по трева

Предимства и недостатъци на меката настилка
Тичайте по трева

Краката знаят най-добре по каква настилка да бягат. А всеки път, когато ги изненадате с неудобна такава, те са истински разочаровани и настояват да бъдат компенсирани.

Коя обаче е най-комфортната и безопасна повърхност за джогинг? Трудно е да се каже. Голяма част от бегачите биха избрали по-мек маршрут. Но това не означава автоматично, че са взели най-доброто възможно решение за сесията си.

Статия в "Ню Йорк Таймс" по темата твърди, че хората, които тичат на по-мека настилка (трева, пясък), всъщност не са абсолютно предпазени от контузии. Редица изследвания напомнят също, че тялото по принцип се адаптира лесно към всякакви условия. Което ни кара да си мислим, че настилката може би не е от чак толкова голямо значение в тичането.

Въпрос на личен избор или не, ще ви предложим все пак да хвърлите око върху предимствата и недостатъците на някои от най-разпространените настилки, предпочитани от бегачите. Днес започваме с:

Тревата

Предимства: Мека като коприна, зелената морава в парка предлага може би едно от най-добрите условия за тичане. С ограничен риск от контузии и минимален стрес върху ставите, тревата е любима джогинг среда за много хора. Бонус: мирисът на свежо окосени растения действа освежаващо и тонизиращо.

Недостатъци: В земята има шанс да са се "скрили" малки камъчета и клонки, които да попречат на безаварийното ви тичане. Да прибавим и фауната от кучета и насекоми наоколо - разсейването изглежда ви е гарантирано :)

Добре е да знаете, че възможна контузия при тичане на трева е изкълченият глезен. Така че внимавайте! 

Очаквайте продължение...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май