Тенис, бейби! За добра форма

Тенис съвети от Трейси Остин
Тенис, бейби! За добра форма

Ето ви един забавен и интересен начин да оформите секси фигура. Нещо повече: ако сте запалени тенис маниаци и играете поне веднъж седмично, значи съветите, които ще ви дадем, ще ви бъдат наистина полезни.

Те идват от бившата американската тенисистка Трейси Остин, която е била водач в световната ранглиста за жени. Какво може да ви каже тя за играта? Много.

Не се лишавайте от чужда помощ

Дори най-добрите играчи имат нужда от треньор. За това, съветва Трейси, преглътнете егото си и си осигурете тенис инструктор. Той ще ви предпази от лоша техника (например, от неправилно изпълняван форхенд), преди последната да се вкорени завинаги в начина ви на игра. И логично – да доведе до неприятни травми. А това правило важи за всеки спорт и физическа дейност, към която решите да се ориентирате.

Що се отнася до тениса (на корт, разбира се), уверете се, че замахът на ракетата идва от рамото, а не от предмишницата (или китката). Така ще си спестите т. нар. "тенис лакът" (латерален епикандилис) – болка от външната страна на лакътя.

Задължително тренирайте и извън корта, най-вече онези мускулни групи, които натоварвате значително по време на всеки гейм.

Имате нужда от силни трицепси и здрави крака, за да сте способни да се движите енергично, да хвърляте топката, да разтягате ръката и да владеете ракетата. За това добавете към редовната си фитнес програма клекове и упражнения за трицепси, както и джогинг поне един път седмично.

Уверете се също така, че ракетата ви е с подходящ размер. Когато хванете дръжката й, пръстите трябва да сочат навън и да има пръст разстояние между палеца и тези от другата страна на хвата.

Важен е и самият удар. Ако сте десничари, представете си часовник пред себе си и ударете топката на един часа. Левичарите трябва да се целят в 11. Междувременно отпускайте ръцете, вместо да ги стягате излишно.

"Повечето хора си мислят, че трябва да удрят топката максимално силно. Но това е ужасно погрешно схващане", твърди Остин. "Целта е да вкараш повече топки в играта", напомня тя.

 

Нещо повече: преди време уважаваният немски тенесист Борис Бекер заяви, че съвременното производство на ракети е различно. Към днешна дата те позволяват много по-силен удар от основната линя. Така че няма нужда да се мъчите допълнително, нали?

Приятелска игра

Няма съмнение, че колкото повече играете, толкова по-добри ставате. Идеалният вариант обаче е да си партнирате с човек, който е приблизително на вашето ниво. От друга страна, даже ще е още по-полезно за вас, ако той е една идея по-добър.

"Ще ви покаже слабите места и ще ви принуди да работите върху тях, за да ги заличите", пояснява Остин. "Това ще бъде едно истинско предизвикателство и ще ви направи добри играчи", убедена е тя.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май