Съвети за начинаещи скиори

Да не се бърка с виртуален ски учител, моля!
Съвети за начинаещи скиори

Карането на ски изисква наличност на няколко важни елемента: снежна покривка; адекватна екипировка; огромно желание за забавления и търкаляне в снега. Видно е, че у нас все още нямаме налични всичките елементи, но от казаното дотук е съвсем ясно, че виртуален ски учител е безперспективна професия :) Тя би била еквивалент на виртуален скиор...

И все пак, Роар Квареквол (Roar S. Kvarekvål), който идва от Норвегия и е професионален учител по ски, даде няколко базови съвета на начинаещите скиори точно преди старта на зимния сезон. Открихме няколко негови безценни напътствия в рубриката Зимни приказки на любимия ни сайт за пътешествия Peika.bg и бързаме да ги споделим с вас:

Екипировката

- Много е важно какво облекло ще изберете. Трябва да ви е достатъчно топло, но не и прекалено горещо: не е добре да се потите.

- Носи си шапката! Много начинаещи скиори не се замислят, че по време на каране е много важно главата да се пази от студа.

- Въпросът с носенето на каска е спорен. Наскоро много британски застрахователи обявиха, че няма да изплащат застраховки, ако скиорът е бил без каска на пистата. Вие не сте сами на трасето и опасността някой друг да ви контузи е реална, също както и тази сами да се нараните. Опитният Роар препоръчва носенето на каска.

- Най-важната част от екипировката са ски обувките, защото те са връзката между ските, пистата и вашето тяло. Трябва да са стегнати, но не да ви причиняват болка, трябва да чувствате краката си стабилни в тях. Най-добре се консултирайте в специализиран магазин за екипировка. За начинаещи ските не трябва да са по-дълги от височината на човека.

Психическата нагласа

- Приемете факта, че сте начинаещ и в този случай не са ви позволени твърде големи очаквания. Възможно е да напредвате по-бавно, отколкото сте си представяли, така че не се отчайвайте, а продължавайте да се учите.

- Бъдете подготвени за това, че тялото ви ще трябва да извършва много движения, които не са естествени за него. Не е лоша идея да почетете малко за спецификата на карането на ски, за да знаете какво ви предстои.

- Забавлявайте се! Това е може би най-важната част от психологическата подготовка. Ако приемете всичко като забавление (каквото всъщност е карането на ски), дори падането или тромавото придвижване по пистите ще ви се сторят като голямо снежно парти.

9be254ad-9bcd-48a1-3633-07dd2d930d96inm.comПреди първия урок

- Много добра идея е, преди да отидете за първи път при ски учител, да се качите на ските сами. Намерете напълно равно място и няколко пъти сложете и махнете ските, за да свикнете с усещането за тези дълги "неща" на краката ви. След това направете опит да се придвижите напред-назад. Идеята е да свикнете със ските (което може да отнеме време) и да използвате часовете си със ски учител за напредване в други умения.

Основни съвети за безопасност

- Вие никога не сте сами на пистата. Дори и да има специално място само за начинаещи, около вас винаги ще има и други скиори. Ако всички спазват основните правила, обучението ще върви безпрепятствено. В повечето ски курорти тези, които са пред вас, са с предимство и е ваша отговорност да ги избегнете. Преди да навлезете на пистата, трябва да спрете и да се огледате. Не трябва да спирате по средата на пистата или където не могат да ви видят отвисоко. Обикновено на сайта на курорта има секция с правила за скиорите, а може да попитате и в хотела си.

- Знаем, че се подразбира, но наистина не е добра идея да се качвате на ски в нетрезво или неадекватно състояние. Може да ви се стори забавно, но е много опасно, особено когато сте начинаещи.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април